четвер, 19 лютого 2015 р.

ФИНСКИЙ ОПЫТ

Практичні речі – головне, 
або Чого вчить фінська школа…

За матеріалами «Это Финляндия» 
Традиційним уроком українських школярів є трудове навчання. У фінських школах, про особливості яких уже йшлося в одному із матеріалів Старого Лева, є подібна дисципліна – «Господарювання» (такий собі урок хатньої роботи). І цей урок посідає перше місце у рейтингу улюблених занять фінських школярів. Давайте дізнаємось, чому.
Викладання «Господарювання»  починається у сьомому класі  та є обов’язковою дисципліною на рівні з математикою, фізикою, мовами та іншими предметами. Основна мета таких уроків – навчити дітей справлятися із хатніми обов’язками. Школярів вчать прибирати, прати, готувати їжу (оце найулюбленіше!), розраховувати сімейний бюджет, обирати продукти та багатьом іншим речам, які стануть в нагоді у самостійному житті.  
Окрім небагатьох уроків теорії, основну частину навчальних годин відводять практиці (адже практичність – це основний принцип фінської освіти). Звісно, починається курс дисципліни із найпростіших завдань, наприклад, приготувати канапки чи салат. А вже наприкінці навчального року діти можуть вихвалятися власноруч приготованими запіканками чи тістечками з листкового тіста.
Цікаво, що урок «Господарювання» обов’язковий як для дівчаток, так і для хлопчиків. Фіни вважають, що чоловіки теж повинні вміти готувати та прибирати (абсолютно з ними згодна!), тож не розділяють уроки за гендерним принципом. Хоч хлопчакам і не дуже до вподоби прибирання, але вони із задоволенням відвідують уроки і навіть готують вдома за вивченими в школі рецептами.
У восьмому та дев’ятому класі урок «Господарювання» теж є обов’язковим, але учні вже можуть обирати собі спеціалізацію. Це може бути випічка, страви усіх народів світу тощо.  
Тепер трішки про матеріальне забезпечення уроків «Господарювання». У кожній школі є кілька кабінетів із кухонним обладнаннями (пишу і заздрю =/). У них - плитки, пічки, блендери, міксери, найрізноманітніший посуд, холодильник та морозильні камери, і навіть пральні машини для прання фартухів та кухонних рушників. Купівля продуктів входить у бюджет школи; школа ж забезпечує учнів підручниками із дисципліни (а такі існують).
Такі-от цікаві уроки у фінських школах. Відразу уявляється купа дітей, які по черзі заглядають у пічку, чи бува не допікся там торт, або бігають наввипередки із швабрами J

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)