пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Візуал, аудіал, кінестетик - хто вони?




Усі люди запам’ятовують інформацію по-різному. Так ті, хто отримує інформацію через слуховий канал, називаються аудіалами. Візуал - це людина, яка сприймає більшість інформації з допомогою зору. Кінестетик - той, хто сприймає інформацію через інші відчуття (дотик, нюх, тощо). Є також люди, у яких сприйняття інформації відбувається через логічне осмислення, за допомогою цифр, знаків, логічних доказів, вони називаються дискрети. Проте така категорія людей трапляється найрідше, а серед дітей чи навіть школярів - особливо рідко.

Аудіал

Дитина сприймає інформацію передусім за допомогою слуху. Тому для неї важлива інтонація та правильне вживання слів. Коли їй потрібно відтворити матеріал уроку, вона згадує, про що розповідав учитель або що обговорювали на занятті.
Представники аудіальної групи мають гострий слух і чудову пам’ять. Вони прекрасні слухачі, що запам’ятовують подробиці розповіді.

Поради щодо навчання:
  • аудіалам важко навчатися під музику чи в шумному приміщенні, тому запорука чудово виконаного домашнього завдання для них — це тиша;
  • коли робота вже розпочата, аудіалам важливо не відволікатися: їм важко часто «перемикатися» між різними справами; 
  • якщо важко вирішити задачу чи вивчити вірш, їм варто проговорити усе вголос.

Візуал

Людина, яка більш орієнтується на зір, ніж на відчуття і слух (у якої первинна репрезентативна система візуальна). Візуали також досить розповсюджена група — їх 30%. Візуал дивиться співрозмовнику в очі. Він упевнений, що його слухають тільки тоді, коли на нього дивляться.

Поради щодо навчання:
  • якщо у підручнику є картинки, для них це справжнє щастя, та якщо їх немає — їм варто спробувати малювати те, що необхідно запам'ятати чи зрозуміти;
  • проговорювання вголос візуалам допомагатиме мало — їм краще будувати на папері схеми, діаграми чи таблички; 
  • щоб вивчити формулу, їм потрібно написати її на аркуші паперу.

Кінестетик.

Дитина не може довго всидіти на місці, бо сприймає інформацію завдяки активності, руху. Під час уроку чи виконання домашнього завдання їм хочеться щось спробувати на дотик, зліпити, вирізати, скласти. Коли потрібно щось згадати, вони зроблять це за допомогою асоціацій: спершу пригадають, що малювали квіточку, крутили у руці олівець чи гортали блокнот, а вже потім — про що в цей момент розповідав учитель.

Кінестетики (40% населення) — найбільш розповсюджений тип людини. Під час спілкування вони можуть не дивитися на співрозмовника, але будуть постійно торкатися його рукою.

Поради щодо навчання:
  • коли кінестетик робить домашнє завдання, не змушуйте його слухняно сидіти — насправді йому краще запам'ятати матеріал, коли він зробить перерву на чай, зарядку чи коротку розмову;
  • для ефективного запам'ятовування їм потрібно не просто писати чи малювати — їхня природа вимагає ще більшої творчості: вирізання карток, виготовлення аплікації; 
  • для вивчення фізики, хімії чи біології таким дітям неодмінно потрібно робити досліди, коли вивчають геометрію — покрутити в руках об'ємні фігури; 
  • навіть якщо вони ліплять, вирізають чи складають щось зовсім не пов'язане з предметом, який зараз вивчають — це все одно підвищує ефективність їхніх занять!

Дигітал

Це — найбільш рідкісний типаж, і серед дітей він майже не зустрічається. Дискрет сприймає інформацію завдяки логічному осмисленню: не через звуки, образи чи дотики, а через цифри, символи, зв'язки та функції. Такі люди часто оцінюють явища і предмети з точки зору їхньої корисності та призначення. Іншими словами, вони одразу ж оцінюють, хто і яким чином може використати ту чи іншу річ. Тож не дивно, що серед дискретів так багато науковців.

Поради щодо навчання:
  • дигітал полюбить предмет, якщо знайде у ньому користь — тож йому варто щоразу визначати, для чого він читає роман чи розв’язує задачу;
  • сприймати інформацію йому допоможуть достовірні факти, цифри, дані статистики;
Візуали, аудіали, кінестетики, дискрети — ось якими різними бувають люди, ось як по-різному вони сприймають світ. Втім, майте на увазі, що дитина не може бути тільки аудіалом чи тільки кінестетиком: типи сприйняття інформації часто комбінуються. Тож під час навчання в MiniBoss Business School особлива увага приділяється визначенню типу сприйняття дитина для якомога кращого засвоєння інформації.


MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)