четвер, 27 вересня 2018 р.

MiniBoss - Бізнес-школа для дітей: Інтерв'ю директора філіалу у Чернівцях - Богдана Луканя




2018 рік всесвітньо визнаний роком Networking та бізнес-освіти як для дітей, так і для молоді. Вересень – початок для того, щоб здобувати нові знання та застосовувати їх на практиці. Нам вдалось поспілкуватись із генеральним директором філіалу бізнес-школи MiniBoss в м. Чернівці – Богданом Луканем та дізнатись, які інструменти слід використовувати для правильної побудови власного бізнесу.

Богдане Івановичу, доброго дня. Спасибі, що прийняли наше запрошення на інтерв`ю. Отож, одразу перейдемо до запитань. Мені відомо, що Ви особистість, яка крокує в ногу з часом, розкрийте секрет: з чого все розпочалось ?

-Доброго дня, дякую за запрошення. Ще у шкільні роки, коли я був зовсім юний, відчував підприємницьку жилку; хотілося заробити перші кошти, саме власні гроші, які б давали мені можливість реалізовувати свої мрії та забаганки на той час. Будучи учнем 8-9 класу, я вирішив продавати жувальні гумки. Можливо, ви пам'ятаєте, колись були такі: Donald, TURBO, FINAL. До речі, тоді було модно колекціонувати фантики. Свої перші гроші я заробляв саме на продажі жуйок. Хочу відмітити, що на той момент у нас в школі я не був першим (до цього цією діяльністю пробував до мене займатись один із моїх однокласників), однак саме я спробував діяти масштабно і у мене це не погано виходило. (сміюсь). Моя мама була головою батьківського комітету, і коли вона приходила на збори, то вчителі говорили: "Нормальний, хороший хлопець, гарно вчиться, але чомусь за ним бігає уся школа. Проведіть розмову, уточніть: чим він там займається". Звичайно, батьки у мене класні і відповідальні, хороша сім'я, яка для нас – найцінніший приклад побудови сімейних цінностей. Кажуть: "Дивись, чим ти там займаєшся у школі, щоб ми не червоніли за тебе". Це був перший досвід, про який можу зараз говорити. Повертаючись додому, я мав 20-30 гривень у кишені, які давали мені цю першу впевненість. На заощаджені власні кошти я купив перший фірмовий костюм Adidas і кросівки. І це було круто! Насправді, це дало поштовх для створення у майбутньому власної справи.

MiniBoss – бізнес-школа для діток віком від 5 до 17 років, яка її місія?

-Хороше запитання, дякую, одразу переходимо до школи MiniBoss. Місія у тому, щоб відкрити у кожній дитині талант, «наростити» крила, розвивати лідерські здібності, навчитися працювати у команді і розвинути підприємницькі навички. Тобто, формувати щасливу, успішну людину, вирощувати бізнесменів нової генерації, які реально будуть готові до змін країни на краще і розбудовуватимуть економіку держави. Моя мрія життя – малий та середній БІЗНЕС в Україні на кожному кроці, працевлаштування іноземців.



Які напрямки навчання на даний час існують у школі під назвою MiniBoss?

-Саме навчання включає 8 курсів, кожен із яких триває 9 місяців. Паралельно із загальноосвітньою школою, дитина починає у вересні і завершує у травні. Заняття відбуваються по суботах: дві академічні години у першому півріччі, і чотири години у другому, плюс практика.

Напрямки навчання надзвичайно різноманітні. Основні з них – це ази бізнесу, сімейна економіка, креативне мислення, засади ринкової економіки, проектний менеджмент, створюємо компанію, економіка міста, кар’єрна карта.

Ми розвиваємо також й інші напрямки. До прикладу, в нас також успішно функціонує школа креативності та геніальності LEONARDO ART SCHOOL - унікальна творча лабораторія розкриття талантів дитини і формування його внутрішнього світу.

Ведуться переговори і активний пошук партнера у школу англійської мови «Royal British School» , яка є невід'ємною частиною додаткової освіти для молоді, націленої на успіх в бізнесі і кар'єрі. Спеціальні авторські методики дозволяють розраховувати на те, що, поєднуючи навчання основам підприємництва і бізнесу, учні отримують базові навички ділового спілкування на міжнародних ринках!

У якому форматі відбувається навчання?

-Навчання відбувається у формі гри, дитині доносять терміни у зрозумілій формі. Нам головне прищепити дітям бажання, розуміння та віру в те, що вони можуть створювати щось нове, а не копіювати чужі ідеї. Це складна робота, проте ми бачимо, що 80 % учнів реально показують хороші результати, і багато з них по завершенню двох годин навчання не хочуть бігти додому. А батькам необхідно зрозуміти, що ми не навчаємо дитину. А разом вчимося і при цьому ділимося нашим безцінним практичним досвідом та авторськими методиками, які перевірені часом протягом 18 років. І за рік не можемо гарантувати результат, однак ви відчуєте реальні зміни у кращу сторону! Для мене особисто велике досягнення – коли дитина виходить на рівень самомотивації і чітко усвідомлює свої таланти та переваги, знає до чого прагне і розуміє, як їх розвивати та масштабувати.

Хочу відмітити і цінність навчання. Системне навчання в MINIBOSS BUSINESS SCHOOL дає дитині можливість спробувати себе в різноманітних професіях та видах діяльності, на різних рівнях управління протягом 8-ми років навчання для того, щоб зробити основний фаховий вибір у своєму житті!

Випусник MINIBOSS вже: + осмислює свої таланти та переваги; + знає чого хоче та до чого прагне; + свідомо обирає майбутній рід своєї діяльності; + впевнений у своєму успіху; + вміє створити будь-який вид бізнесу; + вміє аналізувати ринки; + вміє інвестувати; + відкритий та комунікативний; + толерантний та скромний; + володіє підприємницькими навичками; + успішно веде будь-які переговори; + володіє елементами ораторського мистецтва; + володіє іншими інструментами переможця; + самостійно приймає рішення; + досягає всіх поставлених цілей! А хіба не це головне у житті?



Мені відомо, що цього року ви разом з учнями побували у двох країнах, а саме: в Греції та Болгарії, розкажіть про це більш детально?

-У цьому році, як завжди, наші учні після завершення навчального року перейшли на літній період закріплення своїх знань, і ми відвідали дві чудові країни в рамках літніх бізнес-таборів MiniBoss – це Греція та Болгарія.

У Греції дітки відпочивали на березі моря. В ігровій формі розвивали навички командоутворення, проходили гру "Цивілізація", заробляли свої перші умовні кошти, які вони могли витратити на те, що їм до вподоби. Після табору у Греції - більшість діток переїхало до Болгарії. У цьому разі це гірськолижний курорт та масштабні професійні гольфові поля. Та ж атмосфера, свіже повітря та нові знайомства. Потім студенти відвідали Чемпіонат світу -2018 із молодіжного підприємництва.

Доброю традицією кожного року є проведення командою MiniBoss бізнес-форуму під назвою Startup Forum. З якою метою його проводите?

- Startup Forum проводиться щорічно. Зазвичай, це кінець березня - початок квітня. Дітки, створивши свої проекти комерційного чи соціального характеру, з командою представляють їх на форумі. Куди запрошені успішні підприємці краю, де у ролі наставників дають рекомендації, побажання, зауваження, фінансові гранти діткам. Все це сприяє студентам перевести бізнес-проект у практичну сторону і вже у найближчий час представити їх на Чемпіонаті України із молодіжного підприємництва.

Ваша команда, хто ці люди?

-Гарне запитання, дякую! Це люди, які розуміють цінності системи "MiniBoss." Для мене дуже важливо, щоб кожен гравець команди чітко розумів, наскільки потрібно викладатися на повну, віддавати більше, ніж ти можеш, і розуміти, що дитина - це така особистість, яку не можна підводити. Це особистості, у яких горять очі, які готові змінюватися, рости, виходити із зони комфорту і виконувати поставлені завдання. І що дуже важливо, це фактично партнери, які готові брати відповідальність не тільки за свій особистий результат, а і за «плоди» компанії в цілому. Для мене як для власника проекту - це ключові фактори відбору активних гравців у MiniBoss ! Можу твердо сказати, що Команда у нас на сьогодні сильна. Звичайно, є і над чим працювати.



Ви завжди впевнений у собі, цілеспрямований, сповнений багатьма ідеями, звідки черпаєте натхнення та ідеї?


-Дякую! Насправді, одне із джерел цієї енергії - це середовище, у якому я знаходжусь. Це люди, які позитивно налаштовані, готові рухатися, розвиватися, рости. Також, я намагаюсь щодня переглядати мотивуючі відео, різнопланові онлайн вебінари та відвідувати офлайн тренінги і бізнес-форуми. Читаю літературу. Скажу відверто, не дуже у мене є достатньо часу на читання, але по-діагоналі, як мінімум, стараюся проходити енну кількість книг, які, звичайно, мене надихають рухатися вперед. Як правило, одночасно на робочому столі дві-три книги, які я багаторазово переглядаю. Роблю нотатки, виписую цитати, думаю як їх можна було б застосувати на практиці.

Які у вас плани на майбутнє?


-Чудове запитання, спасибі! Я – людина з високими амбіціями, і тут ми можемо говорити багато. Бізнес-план сформований на найближчі 10 років, намальована дорожня карта! В процесі реалізації важливо набирати високу швидкість руху у напрямку досягнення цілі, за потреби – вносити відповідні правки.

Якщо коротко, то сьогодні в найближчі дні наша команда запускає додатковий напрямок – «BIGBOSS BUSINESS SCHOOL», який фактично є продовженням «MINIBOSS BUSINESS SCHOOL», тільки на більш високому рівні. Наша ЦА – люди віком від 15 до 65 років, які мають бажання створити власну справу або розвивати інші надзвичайно важливі для досягнення успіху навики, так звані, Soft Skills.

Навчальний рік лише розпочався, що Ви б хотіли побажати учням?

-У першу чергу, я б хотів побажати кожному учню, рухатися вперед, вірити у себе, ставити перед собою цілі, діяти і досягати їх. І що дуже важливо - не боятися робити помилки.

Приємно, що більшість студентів бізнес-школи MINIBOSS у такому юному віці, а саме: з 6 років вже здобувають практичний досвід, думають не тільки про оцінки у школі, але і роблять перші кроки у реальне доросле життя!
Друзі, Ви повинні пам’ятати, що зажди знайдуться люди, які скажуть: «У тебе нічого не вийде, вище голови не стрибнеш, «пізно» сину в школу, ринок перенасичений, конкуренти задавлять, в країні корупція, криза...» Дам власну пораду, яку я застосовую: «Мені особисто «фіолетово», що про мене говорять! Саме це і дозволяє мені рухатися вперед та досягати цілей!» Пам’ятаєте, як говорив Уілл Сміт!?: «Якщо є мрія - оберігай її. Люди, які чогось не можуть, будуть запевняти, що і у тебе не вийде! Поставив ЦІЛЬ - зроби! І крапка!» Мрійте! Дійте! Досягайте! Впевнено йдіть до цілі! Я вірю у кожного з Вас!

Я дуже дякую Вам за інтерв'ю, мені було приємно поспілкуватися.

- Щиро дякую Вам!



Журналіст: Діана Сауляк
Джерело

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)