вівторок, 27 грудня 2016 р.

Важливі навички, які потрібно розвинути в дитині


Життя – це значно більше ніж одержувані знання з основних шкільних предметів, і якщо у вашої дитини не екстраординарний учитель, готовий виходити за рамки встановленої моделі навчання, дитина, швидше за все, не отримає тих найважливіших знань, які так необхідні їй зараз і неодмінно знадобляться в майбутньому.

Замисліться на мить про ваш власний досвід. Коли ви закінчили школу, чи володіли ви всіма знаннями, необхідними, щоб вижити в цьому непростому світі, не кажучи вже про те, щоб досягти успіху? Якщо вам пощастило, ви отримали непогані знання з історії та математики; якщо ж ви виявились рідкісним щасливчиком, ви навчились учитись, що стало вам у пригоді в університеті.

Але чи були ви готові до реального життя? Швидше за все, ні, якщо тільки батьки не озброїли вас цими безцінними навичками. Насправді, багато хто з нас терпів невдачі на початку дорослого життя, тому що не мав необхідних навичок: ми досі потерпаємо від наслідків юнацьких невдач.

Ви можете сказати, що гіркі уроки – це частина життя. Але ж можна трохи краще підготувати дитину, і якщо школа не завжди сприяє оволодінню дітьми необхідними навичками, візьміть ініціативу у свої руки та зробіть це самі.

Отже, вам знадобиться базова навчальна програма, яку дитина повинна засвоїти перш, ніж досягне повноліття. Ця стаття дасть необхідну відправну точку для її складання.

Як же навчати дітей життєвих навичок? Їх не варто демонструвати за допомогою лекцій або підручників, їх можна навчати лише за допомогою прикладів, бесід, демонстрації та надання дитині (або підлітку) можливостей застосовувати свої знання самостійно (зрозуміло, спочатку під вашим контролем). Після того як ви розповісте про навичку, покажіть дитині, як її застосовувати, дозвольте їй під вашим керівництвом попрактикувати це вміння кілька разів, а потім самостійно застосовувати дану навичку та вчитись на власних помилках. Час від часу перевіряйте її знання.

Фінансові навички

Економія, заощадження. Витрачайте менше, ніж заробляєте. Це простий принцип, але далеко не всі молоді дорослі розуміють його або знають, як його дотримуватись. Учіть дитину з раннього віку відкладати у скарбничку або на банківський рахунок частину грошей, які вона отримує або заробляє. Навчайте її встановлювати цілі й відкладати (економити гроші для досягнення цих цілей), а потім купувати бажане на зекономлені кошти.

Бюджетування. Багато дорослих бояться цього завдання та страждають від того, що їм не вистачає розуміння й необхідних навичок, щоб легко складати бюджет. Навчайте дітей простих навичок бюджетування й того, що воно включає, і діти не будуть мати відповідних проблем, коли виростуть. Можна, звісно, почекати, доки дитина досягне підліткового віку, але навчання бюджетування в ранньому віці показує дітям прикладний зміст основ математики.

Оплата рахунків. Давайте дітям рахунки, які вони повинні вчасно оплачувати через Інтернет чи в касах банків. Навчайте їх заповнювати квитанції на папері й онлайн і ніколи не запізнюватись з оплатою – оплачуйте рахунки або в міру їх надходження, або автоматично.
Інвестування. Що таке інвестування й навіщо воно потрібне? Якими є суть і способи інвестування? Як правильно визначати прибутковість інвестицій? Як росте прибутковість інвестицій з часом? Треба систематично проводити з підлітком бесіди, що дають відповіді на ці запитання.

Ощадливість. Це те, чого варто навчати дітей з раннього віку. А саме: як обходити магазини в пошуках кращої пропозиції, вибирати продукти за критерієм «ціна–якість», подовжувати строк служби речей і не викидати їх передчасно, готувати вдома й рідше харчуватись за межами дому, контролювати свої бажання під час покупок. На жаль, коли ми робимо велику кількість покупок, наприклад, перед Новим роком, ми вчимо дітей протилежного.

Кредити. Це серйозна проблема для багатьох дорослих. Навчайте дітей відповідально використовувати кредитні кошти та користуватись кредитом лише у випадку крайньої необхідності, не влазити в борги й відповідально користуватись кредитною карткою.

Пенсійні кошти. Що краще: важко працювати й вийти на пенсію «один раз» чи зробити кілька перерв у кар'єрі протягом усього життя? Це особисте питання, але ваша дитина повинна знати всі свої можливості, плюси й мінуси кожного варіанту і те, як правильно їх використовувати. Чому так важливо почати інвестувати у власний пенсійний фонд ще в юнацькому віці, у чому різниця між нарахуванням простих і складних відсотків на такі інвестиції? Як це робити автоматично? Усі ці питання важливі для обговорення з дітьми старшого віку.

Благодійність. Благодійність – це важливий спосіб використання власних грошей, при цьому необхідно виробити певну звичку жертвувати на добрі справи. Благодійність повинна стати для дитини не тільки фінансовим, а й соціальним питанням. Ви можете показати їй, як треба присвячувати свій час і вкладати зусилля у волонтерську діяльність.

​Мислення

Критичне мислення. Це одна з найважливіших навичок, засвоєнню якої не приділяється час у школі. Зараз нас учать бути роботами, слухати вчителя й не ставити зайві запитання, приймати те, про що нам розповідають, не аналізувати отриману інформацію, бути хорошими працівниками й не висловлювати свою суб'єктивну думку. Якщо ви роботодавець, вам, можливо, потрібно, щоб ваші працівники були саме такими, і якщо ви політик, ви також, можливо, хочете, щоб ваші громадяни мали перераховані якості. Але чи хочете ви, щоб ваша дитина стала роботом? Тим, хто безвідмовно виконує накази, слухняним, покірливим, неосвіченим громадянином/співробітником/студентом? Якщо так, то вам не треба вчити дитину критично мислити. Якщо ні, то просто сприяйте розвитку в неї звички ставити запитання «чому?» І вміти знаходити відповідь, а також того, як ставити під сумнів думку авторитетів, адже не існує істини в останній інстанції. Діалог – це добрий спосіб навчання дитини цієї навички.

Читання. Звісно, нас учили читати. Але школа часто перетворює це заняття на нудьгу. Покажіть дитині, які чудові та творчі світи «живуть» у книгах. Покажіть, як знаходити відповіді на запитання про навколишній світ за допомогою Інтернету і як оцінювати прочитаний матеріал критеріями правдивості, логіки й актуальності.

​Досягнення успіху

Позитивне мислення. Критичне мислення – важлива навичка, але крім неї важливо мати ще й позитивний погляд на життя. Звісно, найчастіше людину супроводжують невдачі, але все можна виправити. Треба замість скарг уміти шукати та знаходити рішення. І перш за все вчитись вірити в себе та припинити мислити про себе негативно.

Мотивація. Навчайте дітей того, що ключ до досягнення мети – не дисципліна, а мотивація. Як треба мотивувати себе, які існують стратегії мотивації та яке прекрасне почуття досягнення мети – про все це розповідайте своїм дітям. Нехай вони, розвиваючи цю навичку, спочатку вчаться досягати невеликих, легких цілей і потім переходять до більш складних.

Зволікання. Із цією проблемою доводиться зіштовхуватись усім дорослим людям (і навіть дітям). Фахівці вважають, що іноді треба дозволити собі побайдикувати, полінуватись і порозважатись. Але як примусити себе зібратись і розпочати роботу тоді, коли необхідно зробити щось дійсно важливе? Треба пояснювати й розповідати дітям про можливі та найбільш імовірні причини зволікання та про те, як їх усувати, а також про те, як перемагати лінь.

Захопленість. Один з найбільш важливих способів досягти успіху – це по-справжньому захопитись чимось, від душі полюбити якусь справу і зробити її заняттям свого життя. В юному віці ваша дитина ще не знає відповіді на запитання, яка справа їй до душі, але ви можете показати їй, як знайти свою пристрасть, як керуватись нею, і чому це так важливо.

​Соціальні навички

Антиконкуренція. Дітей часто спонукають прагнути до того, щоби бути конкурентоспроможними, що потім обумовлює відповідну поведінку вже в дорослому віці, а разом з цим призводить до ударів у спину, «підсиджування» інших людей, почуття образи й подібних «життєствердних» емоцій і вчинків. Краще вчіть дитину того, що місця для успіху вистачить усім і що успіх приходить швидше до тих, хто допомагає іншим та отримує допомогу у відповідь. Розповідайте дітям, що заводити друзів і союзників краще, ніж наживати ворогів. Переконуйте їх, що співпраця й робота в команді повинні стояти вище, ніж конкуренція.

Милосердя. Цього взагалі не вчать у школі. Насправді, дуже важливо вчити дітей співчувати іншим людям і бажати полегшувати страждання друзів, близьких людей. Навчайте дітей ставити себе на місце інших, щоби спробувати зрозуміти та припинити їх страждання.
Любов. Любов – сестра милосердя й відрізняється від нього лише тим, що крім бажання полегшувати страждання інших людей ви бажаєте їм щастя. Обидві навички мають вирішальне значення для життя людини.

Уміння слухати. Чи навчають наших дітей активно слухати у школі? Або того, як розмовляти з іншою людиною? Можливо, саме тому багато дорослих не володіють такою важливою навичкою. Навчайте дітей по-справжньому слухати інших, розуміти, про що вони говорять, співчувати їм.

Мистецтво вести діалог. Ця навичка пов'язана з умінням слухати, хоча мистецтва вести діалог також не вчать у школі. Найчастіше навпаки, дітей учать, що розмовляти в більшості випадків – це погано. Однак дитині потрібні саме бесіда, спілкування, а не лекції. Це надзвичайно важлива соціальна навичка, навчання якої повинно починатись удома, у сім'ї. Учіться не просто що-небудь казати дитині, а розмовляти з нею.

​Практичні навички

Водіння автомобіля. Чому автомобілі необхідні (ні, не для престижу), як купити практичний автомобіль, як піклуватись про нього, як в ньому працює двигун, що може зламатись та як це відремонтувати, - усе це важливі теми для навчання хлопчиків і дівчаток.

Домашнє господарство. Як ремонтувати речі вдома й доглядати за ними? Сантехніка, електрика, опалення та кондиціонування, малярні, покрівельні роботи, уміння правильно висадити квіти у дворі – різноманітні галузі знань для дитини й можливість набути цінні навички. Розповідайте дітям, які інструменти й навички необхідні для основного ремонту та обслуговування, коли й куди звертатись по допомогу професіонала й т. п.

Чиста оселя. Занадто багато людей виростають, не знаючи, як вмикати пральну машину, правильно прибрати в домі, утримувати дім у чистоті й порядку, проводити щотижневе та щомісячне прибирання. Учіть дитину всього цього, а не просто кажіть їй про те, що треба робити.

Організація. Навчайте дітей того, як тримати в порядку документи, як тримати речі на своїх місцях, вести облік справ і витрат, складати списки, встановлювати розпорядок дня, зосереджуватись на важливих завданнях, визначати пріоритети.

​Щастя

Жити реальністю, тут і зараз. З якоїсь причини нас ніхто й ніколи не вчив цієї надзвичайно важливої навички, особливо тоді, коли ми були дітьми. Насправді, чим молодше дитина, тим більш природне для неї таке вміння. Коли ми дорослішаємо, то починаємо думати про майбутнє й минуле, і сьогодення в такі хвилини немов вислизає від нас. Уміння жити нинішнім днем дуже важливе.

Насолоджуватися життям. У дітей із цим немає великих проблем, але корисно навчити їх робити це усвідомлено, а також розповісти про те, що проявляти такий підхід необхідно й у дорослому віці. Подавайте позитивний приклад, і діти будуть наслідувати вас.

Уміння знаходити мету. Чи то високе релігійне призначення, чи здобуття щастя вашою родиною або бажання знайти своє покликання, – мета в житті надзвичайно важлива. Переконуйте своїх дітей у важливості цієї навички, показуйте власний приклад здобуття та досягнення мети в житті.

Розвиток глибоких взаємин. Кращий спосіб навчити дитину – це налагодити тісний зв'язок з нею й наочно моделювати такий зв'язок у відносинах з чоловіком/дружиною або з іншою близькою людиною (у межах доцільності). Навчайте дітей навичок розвитку близьких відносин, розповідайте про важливість взаємозв'язку з рідними людьми та про те, як долати розбіжності. Проблеми існують у будь-яких відносинах, але із правильними навичками спілкування, співчуттям і вмінням досягати компромісу можна долати будь-які випробування.

Першоджерело

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)