четвер, 2 лютого 2017 р.

Смартфони та планшети – вбивці чи помічники дитини?


Діти і гаджети.
 

Сучасних дітей називають цифровими аборигенами. Це пов'язано з тим, що вони народжуються у світі, де смартфон і планшет − такі ж предмети побуту, як ложка і виделка. Тому діти досить швидко вчаться користуватися ними, часто швидше і краще дорослих вміють запускати додатки, грати в ігри і навіть приховувати свої пустощі від батьків. У деяких випадках захоплення дітей смартфонами і планшетами перетворюється на справжню залежність і відсутність зацікавленості у інших, більш важливих і розвиваючих справах.


Нерідко виникненню такої поганої звички, як сидіння в інтернеті, потурають самі батьки, усвідомлюючи або не усвідомлюючи цього. Якщо дитині давати електронну іграшку при кожному капризі або як засіб, щоб заспокоїти від істерики – це може стати причиною справжньої залежності. 


Чи шкідливі електронні іграшки?


Суперечки про те, чи впливають на здоров'я людини смартфони та планшети, ведуться, напевно, з часів появи першого телефону. Вчені сперечаються і про те, чи є шкода від мобільних гаджетів, так само як і про те, яка це шкода. Різні дослідники пишуть різне. 

Шкідливий вплив електромагнітного випромінювання на організм людини практично неможливий. Проте визнається факт впливу пристроїв на нервову систему, увагу, концентрацію. Деякі дослідники відзначають появу проблем з координацією дій у любителів гаджетів. 

Крім того з раннього дитинства і до 10 років дитина багато в чому пізнає світ через дотик, тобто через руки. Саме в цей час потрібно захоплюватися малюванням, ліпленням і конструкторами, різними розвиваючими рухливими іграми. Якщо ж дитина працює переважно з планшетом, то нічого не відчуває, окрім гладкої тактильної поверхні. Усі відчуття губляться і в підсумку по-іншому розвивається головний мозок.

Лікарі-офтальмологи теж мають чимало застережень. Читання невеликого за розміром тексту викликає короткозорість, а тривале напруження очей, наприклад, під час ігор, може привести до їхнього запалення і подальшого інфікування. Ще один важливий момент − любителі смартфонів і планшетів ризикують зіткнутися зі сколіозом, адже вони не стежать за поставою під час роботи з гаджетами. Особливо в цьому випадку страждає шийний відділ хребта. 


Спілкування, соціалізація і гаджети 


З одного боку, повністю позбавляючи дитину доступу до електронних гаджетів, ви ризикуєте позбавити її тем для розмов з друзями, розуміння їхніх жартів і можливості бути частиною їхньої компанії он-лайн. 


У той же час, занадто активне використання гаджетів може привести до того, що електронні іграшки замінять реальні стосунки, а старші діти спілкуватимуться тільки в Мережі, втрачаючи тим самим навички реального спілкування. 

У найкритичніших ситуаціях може скластися так, що реальний світ перестане бути цікавим для вашої дитини, і вона вирішить все більше часу проводити в світі віртуальному, вигаданому, втікати туди від різних складнощів і в незручних ситуаціях. 
 


Користь від планшетів

Користь очевидна. Це збільшення корисної інформації та цікаве навчання. Дійсно, сьогодні планшети все активніше використовуються в освіті, причому буквально з молодших класів. Для дітей існує величезна кількість корисних додатків, навчальних програм, красивих інтерактивних електронних книг. Тому повна відмова від планшетів для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку не тільки не потрібна, але й шкідлива. 

Як же бути батькам? З одного боку, за допомогою планшета дитина повинна вчити уроки, з іншого боку − багато часу в іграх призводить до короткозорості та інших проблем зі здоров’ям.

Істина посередині: справі час, планшету – годину.

Найголовніше правило, яке повинно бути вироблено в родині буквально з народження дитини − дуже обмежений час, на який вона отримує планшет у своє розпорядження. Дитина повинна знати, що планшет може отримати в руки не більше ніж, наприклад, на 30 хвилин в день. І ніщо не повинно змінити цей час − ні зайнятість мами, ні хвороба, ні вихід нової версії гри. 

Крім того, в родині повинні бути вироблені правила використання гаджетів. Наприклад, дитина не повинна бачити батьків з гаджетами за сімейним обідом або вечерею. У дитини не повинно скластися враження, що гаджети і електронне спілкування можуть замінити спілкування живе. А найкраще − якщо дитина зрозуміє, що батьки з ноутбуками і планшетами працюють, а не розважаються. 

Технічні дрібниці


Якщо ви плануєте починати знайомити з планшетом свою дитину, купіть спеціальний дитячий чохол. Для смартфона варто купити захисне скло, яке врятує ваш гаджет, навіть якщо він впаде на підлогу. Крім того, на пристрій, який потрапить до рук маленьких дітей, добре було б встановити спеціальні додатки для батьківського контролю.


Але найголовніше - намагайтеся якомога більше часу проводити зі своїми дітьми, щоб вони відчували вашу любов, підтримку і розуміння. Щоб у разі виникнення незрозумілої ситуації першим порадником були Ви, а не планшет чи інший гаджет.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)