пʼятницю, 24 січня 2020 р.

Що таке айдентика?




Під айдентикою мається на увазі та частина бренду, яка описує його візуальне уявлення. Іншими словами, це звід принципів і правил, що дозволяє відтворити унікальний вигляд компанії на будь-якому носії. Це може бути корпоративна поліграфія, сувенірна продукція, оформлення інтер'єру офісу і будь-які інші елементи.

Щоб забезпечити це, потрібна професійна опрацювання наступних компонентів айдентики:
  • розробка логотипу - основний і унікальний елемент, що символізує приналежність того чи іншого об'єкта компанії;
  • розробка фірмового стилю - набір основних візуальних рішень, використовуваних для створення брендованих об'єктів. Він містить в собі приклади корпоративної поліграфії, сувенірної та канцелярської продукції, оформлені за суворо визначеними правилами;
  • розробка брендбуку - керівництво по застосуванню фірмового стилю в діяльності компанії. У ньому визначені кольорова схема, правила оформлення лого та інших графічних знаків, розміри відступів між елементами, фірмовий шрифт і багато іншого.
Це складне і комплексне завдання, виконання якої слід доручати професіоналам.

Відмінність фірмового стилю від брендбуку


У багатьох виникають складності в розумінні відмінностей між фірмовим стилем і брендбуком - найважливішими елементами айдентики. Деякі фахівці ототожнюють ці поняття, що в корені невірно. Різниця полягає в цільовому користувача цих продуктів.

Фірмовий стиль орієнтований на клієнтів. Це набір готових рішень по айдентиці, в дизайні яких дотримуються основні правила брендбуку. У нього можуть входити візитки, фірмові теки, бланки, ручки, конверти. Його завдання - збільшити впізнаваність компанії серед цільових споживачів, допомогти їм ідентифікувати її продукти серед безлічі представлених в точці продажу.

Але чи достатньо цього, коли потрібно розробити графічний банер для розміщення на дорогому білборді? Щоб поліграфія виглядала фірмово, унікально і впізнається, вона повинна бути розроблена з урахуванням заздалегідь визначених правил. Ось саме тут і допомагає бренбук. Його користувачами є штатні і сторонні дизайнери, маркетологи, декоратори та інші фахівці. Застосовуючи описані там правила, вони можуть надати будь-якого об'єкта фірмовий вигляд компанії.

Айдентика - імідж компанії

Разом зі створенням айдентики компанія отримує широкі можливості для подальшого зростання. Вона може віддалено і ефективно відкривати філії та підрозділи в нових містах, продавати франшизу, розширювати штат співробітників.

Розробка айдентики - найважливіше завдання на всіх етапах розвитку компанії, але задуматися про неї слід ще на ранніх етапах розвитку компанії. Це дозволить відразу ж почати роботу над формуванням унікального іміджу і поширенням його серед представників цільової аудиторії.

Публікація CASTCOM.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)