четвер, 18 жовтня 2018 р.

Богдан Лукань: Де знайти «Золоті кадри» та як сформувати ефективну команду ?




В один прекрасний момент, справа, якою ти займаєшся, виходить на певний рівень і перестає рости. Щоб компанія почала набирати високих обертів, необхідно пройти певні етапи, з якими стикаються всі підприємці. Тобто, розібратися зі структурою компанії, прописати бізнес-процеси, зробити донабір кадрів на ключові позиціі, прописати скрипти, … (не проста задача, прописати ролі і чітко встановити правила гри кожного гравця команди). (Я буду говорити на основі власного досвіду, де під моїм керівництвом працювало не більше 16 людей. Тобто, не факт що мої думки мають силу у компаніях з більшими оборотами.) Також вважайте, що рекомендація від мене – це моя власна позиція, і вам вирішувати – застосовувати на практиці чи ні.

Але сьогодні я хочу кілька слів написати на тему: «Золоті кадри»!

Часто звучить така рекомендація: «Вам необхідно зайнятися створенням команди, що продає (готова брати відповідальність за результат). І тут тобі мало хто реально на практиці допоможе (допоможе за дуже великі гроші, і не факт), - тому Богдан, приготуйся виконувати цю роботу самостійно!

Існує цікавий вислів: команда сформована HR-ом – команда HR-a, а не команда власника Бізнесу! (є власний практичний досвід)

При цьому, Ви повинні зфокусуватися на людях, які вже у вас є в арсеналі, надати повноваження і разом з персоналом прописати посадові інструкціі. І якщо ці люди не повністю відповідають вимогам посади – самостійно (під вашим керівництвом або контролем) перенавчаєте іх, наділяєте іншими повноваженнями, або допомагаєте «піти до конкурента робити бізнес!))»

Пригадуючи своє недалеке минуле у підприємницькій діяльності, де я собі неодноразово говорив: я не можу просто так звільнити людину (сім’я, дорослі батьки, маленькі діти, які часто хворіють, три роки вже «працює» зі мною,…). Тільки ці працівники так не думають, і роблять всі спроби не тільки вчепитися за шию, а і вилізти на голову!

При розборі польотів, чітко розумію, що я напартачив! Це я найняв людину з навичками типу А, а насправді тобі потрібні на практиці – навички Б. Це я допустив помилку, і це я і ніхто інший вірив у те, що ще трошки, ще трошки – і працівник почне змінюватись, рости і втілювати наші спільні задачі в життя! Але це і досвід на власних помилках, який говорить про те що тільки власно вирощеному гравцю, який на твоїх руках і цінностях формується, можна довірити або не довірити відкриття нового філіалу чи напрямку – і твоя роль тут далеко не остання.

Колеги, сьогодні твердо можу рекомендувати – зізнавайтеся у власних прорахунках, вчасно прощайтеся з невдалими кандидатами та швидко і з гідністю приступайте до пошуку кращих із кращих! Вони є на ринку праці, і вони чекають на співпрацю з тобою - кидай «клич» і пам’ятай: «Продай або продадуть тобі»!



Дуже часто використовував у наймі закон «1+2». І, як правило, коли хтось звільнявся за тиждень-два, у мене вже пройшов випробовувальний термін сильніший кандидат на вакансію. Співбесіду проводимо у кілька етапів, обов’язково раджуся з колегами, але кінцеве рішення приймаю самостійно. Наголошую, не я звільняв – у мене звільнялась людина. Мої найближчі люди можуть підвердити неодноразові повідомлення, які я у вигляді потужного і безпомилкового імпульсу отримую заздалегідь (100% точність, яка мене ще не підводила). Тобто, про будь-яку небезпеку я знаю заздалегідь, тільки на даний момент ще вчуся якісніше спрацьовувати на випередження. І в мене це починає добре виходити.

Оскільки я притримуюсь правила: «ваша компанія настільки високоефективна, наскільки високоефективні ваші працівники» - було прийнято рішення наймати у команду Кращих із Кращих (про саму методику розказувати не буду, та і є ще над чим ще працювати та постійно удосконалюватись).

Я керуюся у бізнесі принципами: Ніколи не закривайте очі на неякісно виконану роботу. Краще звільнити неефективного працівника, ніж втратити прихильність клієнтів.

Розмір дивідендів, що виплачуються акціонерам компаніі, прямо пропорційний ЗП вашого персоналу – чим більше, тим веселіше і тим, і іншим!

При відборі кращих в першу чергу надаю перевагу кандидату, який швидко вчиться новому, готовий кардинально змінюватись заради успіху, готовий інвестувати у власний мозок, розділяє цінності моєї компанії і при широких наданих повноваженнях готовий грати по правилах власника компанії! (ініціатива вітається і винагороджується).



Деякі кандидати на вакансію під час співбесіди поводяться як професіонали, розказують що за 15000 - 20000 грн ставки на основі свого досвіду у «десятках» компаній вони готові гори перевернути у повному розумінні цього вислову, однак дуже швидко здуваються (порожня бочка голосно звучить – дякую, Вікторіє Валентинівно), коли ти ставиш перше-друге елементарне завдання, і пропонуєш на практиці довести свою ефективність та результативність. А ти готовий розпочати з мінімальної ставки при високих партнерських зробити 30000 -40000 грн.? У тебе колосальний досвід у веденні переговорів та продажах цінного продукту!? – а що це не у офісі сидіти з 10 до 18:00!?))

Мені дуже подобається, і я просто щасливий - коли моя компанія виплачує зароблені високі цифри за оплату праці гравцям нашої команди. Однак, при цьому, ви повинні розуміти – я створив всі умови, прописав свою авторську чітку формулу фінансового успіху і кар’єрного росту,( ми даємо не тільки базові знання, а і практичні фішки куплені на особистих тренінгах і власному досвіді за не малі гроші – діяти, втілювати рекомендації в життя, йти на переговори я за тебе (за працівника) не буду. Як мінімум, тому, що у мене теж прописаний свій покроковий план по особистому росту і росту компанії – і цю роботу за мене ніхто не зробить!

Коли я говорю про делегування повноважень – класно, однак я чітко зрозумів - для початку самому потрібно пройти всі етапи нововведень, отримати перші результати, провести аналітику і т.д. і тільки тоді, можливо, деякі із списку задач передавати своїм помічникам. (дуже важливий момент, оскільки твої колеги (партнери, підлеглі) часто не вірять у силу нововведень, часто критикують і «стають у позу» - і тут своя методика дуже добре спрацьовує, поки ти на практиці багаторазово їм не продемонструєш на прикладах – працює, працює, працює… І у тебе спрацює!) а вже завтра Ви мені розкажете і поділитеся з радістю своїм досвідом успішних переговорів.



Сьогодні, як ніколи, важливий не продукт/послуга, а здатність задовольняти потреби своєї ЦА, робити це на постійній основі, щодня збільшуючи кількість транзакцій і т.д. для ефективного просування бренду вперед!

І ті кандидати, що зрозуміли наскільки важливо брати відповідальність за особистий результат, і успіх компанії в цілому – стають найкращими, найціннішими, найвисокооплачуваними гравцями ПП. Саме тому, щоб вирости таким гравцем, а ще краще – лідером-локомотивом - експерти і рекомендують розпочинати навчання дитини у бізнес-школі MiniBoss згідно міжнародних авторських методик у віці від 6 до 8 років! Дитині 12-ти років вже може бути пізно! (більшість чекає завершення університету)).

Рекомендую кандидату на старті співпраці з нами задати основне запитання: що я отримаю? Яка моя місія? Яка місія компанії? Мої перспективи і в тому числі фінансові?! Чи все мене влаштовує і що я готовий робити для досягнення цілі? Чи ти готовий свідомо прийняти рішення зануритися з головою у бізнес і співпрацювати на партнерських засадах мінімум 5-10 років при будь-яких обставинах?

Які методи Ви використовуєте при відборі золотих кадрів?

Телефонуйте - сплануємо зустріч, поп’ємо чай, поділимось досвідом!

З повагою, Генеральний директор філіалу MINIBOSS BUSINESS SCHOOL - Чернівці – Богдан Лукань.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)