середу, 6 грудня 2017 р.

10-річчя відновлення друку "Газети польської Буковини"


Буковина – багатонаціональний край, котрий має свою особливу давню і неповторну етнічну історію.

Польська громада, яка споконвіків живе на теренах нашої області, досить згуртована, дружна і активна. Так було у минулі сторіччя, таку ж злагодженість і взаємопідтримку ми бачимо і нині.

Буковинські поляки, організовані у Чернівецьке обласне товариство польської культури імені Адама Міцкевича, десять років тому відновили видавництво «Газети Польської Буковини». Це не просто видання, а особливий засіб масової інформації, адже перший її номер датується далеким 1883 роком.


З того часу до 1914 р., вона висвітлювала життя, культурні заходи та діяльність місцевих поляків, життя буковинського регіону. У міжвоєнне двадцятиріччя польські друковані мас-медіа на Буковині не носили регулярного характеру. Після 1944 р. будь-яка польська преса була заборонена. І тільки за ініціативи правління Товариства і його голови у 2007 р. було відновлено друк „Gazety Polskiej Bukowiny”.

Від того, як мас-медіа подадуть той чи інший матеріал про різні життєві події, залежить дуже багато. І саме «Газета польська Буковини» робить дуже багато, щоб зберегти цю автентичну і вікову мирну полікультурність нашого краю, - наголосив на урочистому святі Владислав Струтинський, - голова обласного Товариства польської культури імені Адама Міцкевича.
Символічно,  що газета є двомовною, бо українці та поляки історично нероздільні. 10 років - це майже дитячий вік, як для ЗМІ, але ця газета показала себе досить зрілим засобом масової  інформації та  має стабільний тираж, на який з нетерпінням очікують кожного місяця сотні людей.


10-річний ювілей прикрасила і насичена колоритна творча програма - пісні, танці, вірші і польський колорит створили особливу атмосферу святковості та гарного настрою.
Ця газета корисна для всіх, хто прагне вивчати польську або вже володіє цією мовою. На шпальтах цієї газети багато цікавої інформації про свята, культурні звичаї та діяльність товариства.

Попереду у «Газети польської Буковини» ще багато глибоких, цікавих та пізнавальних матеріалів, а нині – щира вдячність жителів нашого краю за вагомий вклад у розвиток інформаційного простору Буковини.

Автор: Євгенія Блажевська

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)