пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Розвивайте підприємницький хист дитини вже з 6 років

 MiniBoss Business School

Чого лише нас не навчають у дитинстві: у дорослому ж віці потрібно стільки всього знати! Лише шкода, що нас доволі рідко вчать, як використовувати набуті знання на практиці та їх монетизовувати…
Тож не дивно, що з появою у Чернівцях школи «MiniBoss Business School» багато хто задавався питанням: от навіщо дітям розповідати про гроші в такому юному віці? Та, насправді, 6-9 років – це найоптимальніший час для того, щоб почати розвивати у власної дитині підприємницькі здібності. З таким стартом - у вас є всі шанси виростити наступного Ілона Маска!

 Що ж це за школа? Що надихнуло до її відкриття? Яким був власний бізнес шлях і чому так різко було змінено напрямок роботи? Про усе це ми поговорили з підприємцем, засновником «VALABI GROUP», Франчайзі/Генеральним Директором філії Бізнес-школи «MiniBoss Business School», Школи мистецтва «Leonardo Art School» та Школи вивчення англійської мови «Royal British School» - Богданом Луканем.
- Коли ви відкрили у собі підприємницький хист? 

Лукань
Насправді, це було доволі давно. Ще у стінах загальноосвітньої школи, а пізніше -  у студентські роки, я почав заробляти власні гроші, торгуючи дисками та касетами. Ну, а з 2001-го, можна вже говорити про те, що я встав на повноцінний підприємницький шлях. Це була роздрібна торгівля аудіо-відео-побутовою технікою під однойменною назвою «АУДІО-ВІДЕО. ПОБУТОВА ТЕХНІКА». А в 2013-му ми зареєстрували торгову марку «Valabi» (до речі, назва має пряме позиціонування та відношення до сім’ї Лукань). І у цій сфері я працював 15 років. Приємно, що й досі (практично щотижня) телефонують на приватний номер наші кращі клієнти, щоб замовити техніку або отримати консультацію та рекомендації. Моя особлива гордість: у нашому магазині було представлено, на той момент, ледь не найбільший асортимент холодильників та морозильних камер: і по кольоровій гамі, і по брендах, і по функціональності.

- Чому ж так різко змінили сферу діяльності?

Відверто кажучи, у період 2014-15 років я почав все частіше задумуватись над реалізацією у новому напрямку. Ще чітко не розуміючи, що саме це буде… Чому? З одного боку слід визнати, що я «перегорів», а з іншого – було доволі важко працювати виключно у правовому полі. А я намагався у рамках своїх ресурсів робити бізнес за європейськими стандартами...

Проблема з первинними документами, відсутність сертифікатів на продукцію… Додайте сюди кризу, - от, власне, я і прийшов до того, що слід щось змінювати. Звісно, я не одразу вирішив покинути сферу техніки – спершу зменшував торгові площі, спробував переформатувати торгівлю у інтернет-магазин. Проте, конкурувати з гігантами ринку було доволі важко. Основна складність – активна підтримка виробником продукції монополіста, мережевих національних гравців. Ще й вимоги щодо рекомендованих роздрібних цін, як в офлайн, так і онлайн... А тепер запитання: яким чином мені - активному і маленькому гравцю на ринку України, конкурувати з потужними компаніями? Звісно, ми притримувались цінової політики, та змагатись у швидкості і вартості доставки, з унікальними «акційними» пропозиціями дуже важко.

Звісно – це були колосальні фінансові втрати в он-лайні, проте – для мене це був і грандіозний досвід.

- Чому обрали у якості нового напрямку навчання дітей?

- Визначаючись з додатковим напрямком бізнесу я став постійним відвідувачем виставки франчайзингу у Києві. Я розглядав можливість відкриття кав’ярні, піцерії… Та під час однієї з поїздок, товариш Сергій познайомив мене з Андрієм Кривоносом (співзасновник та незмінний керівник Асоціації франчайзингу – прим. авт.) . І саме він сказав мені: «Зверни увагу саме на «дитячу» нішу».

Згодом я обрав  освітній напрямок, а саме - бізнес-школу для дітей та підлітків від 6 до 17 років. Я зрозумів, що це саме те, що потрібно і мені (у мене ростуть два креативні та підприємливі Сини), і нашому місту. У 2016-у році я придбав франшизу і з тих пір почала писатися історія «MiniBoss Business School» на Буковині.



- Навіщо дітям так рано вивчати основи бізнесу?
- Рано!? 6-9 років – це найкращий час для цього! Саме в цей період у дитини закладається фундамент, вона починає активно розвиватися як особистість. Тому, дуже важливо починати системно вивчати та формувати 8 типів інтелекту. От подумайте: хіба у школі дитина дізнається щось про будівельний, ресторанний, адвокатський чи інші види бізнесу?
Не дивно, що по завершенню 9-го класу дитині важко дати відповідь: ким вона себе бачить у майбутньому!? Що саме їй подобається? В чому вона сильна? Які навички потрібно розвивати? Чи готовий за ці цінності клієнт платити? Чи достатньо цього, щоб забезпечити щасливе та успішне сьогодення своє та своєї сім’ї!?
А наша система, яка включає в себе 8 авторських повноцінних курсів, дає можливість спробувати себе на різних управлінських рівнях, у комерційних та соціальних бізнес-проектах, знайти «своє». 
На основі вивчення курсу «Профорієнтація» і дитина, і батьки, і вчитель суттєво наблизяться до відповідей на ключові запити реального життя!
Якщо хтось вважає, що тут ми розповідаємо дітям виключно про фінансову грамотність, бухгалтерію, фондові ринки і т.д. – ви глибоко помиляєтесь. Насамперед «MiniBoss Business school» - це всесторонній розвиток особистості, в основі якого акцент на «софт-скіли» та монетизація напрацювань. За допомогою авторських підходів, інтерактиву та гри наші сертифіковані вчителі-тренери допомагають дитині розкритися, стати впевненішою у своїх силах, будувати високу самооцінку, а також знайти ту сферу діяльності, яка дозволить із задоволенням монетизувати її талант.



- Як відбувається сам процес навчання?
- Як я вже казав, за допомогою спеціальних методик ми допомагаємо дитині розкрити свій потенціал. В процесі навчання наші студенти пробують себе у різних напрямках, і так сказати, на різних посадах: розробник, фінансист, креативник тощо. Вони вчаться відстоювати свою думку та доносити важливість власної ідеї.
На другому півріччі навчання діти вже генерують певні ідеї та об’єднуються в команди за інтересами (а це ще й потужна практика комунікації!). Знаєте, у дітей просто мега ідеї! Проте, не всі вони здійсненні. І з цього випливає ще одна наша задача: навчити юних бізнесменів критично оцінювати свій проект. Ми допомагаємо дитині зорієнтуватися: чи справді її ідея наразі актуальна? Чи є у неї усі ресурси для її втілення? Таке критичне мислення, зрештою, допомагає уникати бізнес-фіаско у дорослому житті.
Наші студенти представляють свої стартапи на всеукраїнських та міжнародних чемпіонатах, форумах та інших майданчиках. Для них це реальна можливість презентувати себе та почути думку фахівців, які запрошуються на ці заходи.


- На вашу думку, чого не вистачає у загальноосвітніх школах?
Вивчення основ підприємництва! Я за те, щоб основи бізнесу, як предмет, вивчали у школі. Сьогодні для цього є всі напрацювання та можливості, зокрема ті, що сформовані 21-річним досвідом MINIBOSS BUSINESS SCHOOL INTERNATIONAL. Була б політична воля…
- Як і традиційні школи ви перейшли на онлайн навчання?
Звісно! Ми дотримуємось усіх рекомендованих карантинних обмежень. Та я неймовірно тішусь, як наша система в цілому, і досвідчені висококласні  вчителі-тренери, максимально швидко адаптувались до нових умов. Ми працюємо у комбі-форматі, що відкрило ще більші можливості. Серед наших студенів є учні з Італії та Польщі, ведемо переговори з Австралією... Єдине, чого не вистачає дітям – ще більше живого спілкування між собою. А от увесь навчальний процес проходить «на ура»! Тому, я раджу батькам не переривати заняття з переходом в он-лайн. Ми живемо сьогодні в інших реаліях, і я не виключаю, що попереду ще не один «захід» та «вихід» до «Червоної зони». Не обрізайте дитині крила, які на стадії формування та укріплення! Якщо й економити – то точно, не на освіті. Інвестиція Батьків у бізнес-освіту Дитини з раннього віку окупиться сторицею!  А ще краще – самому, як «Батьку-підприємцю» почати здобувати нові знання та щоденно системно удосконалювати підприємницькі навички, свідомо будувати сімейну бізнес-корпорацію!
- Школа «MiniBoss Business School» функціонує відносно нещодавно у наших краях, тому і випускників ще не так багато. А що робити тим, хто вже пробує свої сили на перших курсах вузів? 
Якщо ви вже студент – то раджу не зволікати, і вже після 1-го курсу вузу починати паралельно із навчанням, у другій половині дня, працювати. І не за «гроші заради грошей». Працюючи ви отримаєте практичні навички і безцінний досвід ще під час студентства, будете пробувати себе на різних посадових рівнях у різних компаніях, і точно зрозумієте: чи це ваша «тема»!


- Чим Ви живете сьогодні?
Для мене сьогодні діяльність у рамках проекту «MiniBoss Business School» - це надважлива соціальна місія: боротьба з бідністю через вирощування підприємців-новаторів з раннього віку, які будуть розбудовувати наше місто, край, Україну; вести еко-діяльність, і що головне – брати відповідальність на себе за своє щасливе та успішне сьогодення! (що таке «щастя» і «успіх» для мене – згодом…)
Хочу також озвучити свою позицію, яку варто впроваджувати на рівні держави:
  • Я - за вивчення бізнесу, як предмет у ЗОШ!
  • Я - за вирощування ПІДПРИЄМЦІВ!
  • Я - за створення та розвиток власної справи!
  • Я - за малий та середній БІЗНЕС на кожному кроці!
  • Я - за інвестиційно-привабливу Україну!
  • Я - підтримую формулу процвітання Держави України «5.10»!


Знаєте, часто в силу своєї професії спілкуюсь з людьми, які справді мають велике бажання вчитися, рости і створювати власну справу, проте сильно залежать від думки оточуючих. Вони, як правило чують стандартний «пакет рекомендацій»: у тебе нічого не вийде, вище голови не стрибнеш, «пізно» сину в школу, ринок перенасичений, конкуренти задавлять, в країні криза... Особисто я дотримуюсь геть іншого принципу (і вам рекомендую): «Мені байдуже, що про мене говорять! Саме це і дозволяє мені рухатися вперед та досягати цілей!»
Як говорив Уілл Сміт:
«Якщо є мрія - оберігай її. Люди, які чогось не можуть - будуть запевняти, що і у тебе не вийде! Поставив ЦІЛЬ - зроби! І крапка!»
Мрійте! Дійте! Досягайте! Впевнено йдіть до цілі! Я вірю у свої можливості! Я вірю у кожного з Вас!
З повагою, Богдан Лукань!
«MiniBoss Business School»
проспект Незалежності, 119
тел.: +38-099-258-20-02, офіс
тел.: +38-050-684-66-30, приватний

Джерело:

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)