пʼятницю, 31 січня 2020 р.

8 прийомів, як зробити мозковий штурм ефективним




1. Коротке повідомлення

Всі пам'ятають про обмеження у 280 символів у Твіттері? Тут ідея та ж: кожен повинен підготуватися до зустрічі, описавши предмет обговорення у 280 символах. Це дозволить кожному дати свою характеристику обговорюваної проблеми.

2. Протилежна думка

Іноді при пошуку рішення ми зациклюємось на проблемі. Техніка зворотного мислення полягає в пошуку рішень для протилежної випадку.

Наприклад, ви намагаєтеся налагодити відносини з постачальниками. Спробуйте відповісти на питання «Як зіпсувати відносини з постачальниками?». Знайдені рішення допоможуть ширше подивитися на ситуацію і знайти оригінальні варіанти.

3. Групове мислення

Необхідно створити групи по кілька учасників. Завдання полягає в тому, щоб один учасник протягом десяти хвилин записував всі свої ідеї з даної проблеми. Через 10 хвилин він передає цей список сусідові, який повинен розвинути ідеї колеги.

4. Назад в майбутнє

Мета — поставити питання з точки зору майбутнього. Наприклад, яким ви бачите дизайн для нового сервісу не зараз, а через 5 або 10 років.

5. Проєктування

Співробітник повинен представити себе на місці потенційного клієнта, вигаданого персонажа, відомої особистості. Ніяких обмежень: уявний герой може бути людиною будь-якої статі, віку і національності.

6. Подвійний мозковий штурм

Якщо важко знайти хорошу ідею, застосуєте метод подвійного мозкового штурму. Мета — відібрати вже висловлені кращі ідеї і спробувати розвинути їх (без критики й обмежень). Цей метод можна повторювати до тих пір, поки не знайдете відповідне рішення.

7. Слово за слово

Співробітники пишуть максимум ідей і приступають до їх обговорення. Координатор зустрічі вибирає кілька слів з написаних і пропонує побудувати обговорення і генерацію ідей, відштовхуючись від них.

8. Спонтанність

Креативність тісно пов'язана зі спонтанністю. Наприклад, координатор може попросити колег записати перше речення, яке приходить в голову при думці про поставлену проблему. З цього можна почати новий виток обговорень.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)