пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

Як допомогти своїй дитині адаптуватися до навчального року?




Труднощі в адаптації після літнього відпочинку відчувають не тільки діти, але й дорослі. Повернення до шкільного режиму сприймається вкрай болісно: якщо у нас, дорослих, відпустка триває два тижні, то наші улюблені чада розслабляються близько трьох місяців. За цей час ми повинні розуміти, що втрачається здатність швидко концентруватися, а організм встигає забути про те, як справлятися з навчальними навантаженнями. Це й не дивно, адже під час канікул різко змінюється розпорядок всього дня – сон, харчування, прогулянки.

Літо – це такий період, коли дитині потрібно дозволити слухати свій організм та дати можливість відпочинку. Якщо вона хоче допізна дивитися телевізор і грати в комп’ютерні ігри, багато часу проводити на свіжому повітрі, в цьому немає нічого страшного, адже потім дитина не зможе собі цього дозволити.

З настанням осені дітям доводиться втягуватися в шкільний режим: вставати о 7 ранку, дотримуватися дисципліни, виконувати домашні завдання і активно працювати на уроках. Подібне навантаження під силу не кожному самостійно впоратися. Щоб уникнути проблем з адаптацією до школи, фахівці рекомендують батькам сприяти полегшенню цього періоду та завчасно підготувати дітей до нелегких буднів. І, насамперед, важливо прислухатися до потреб і схильностей саме вашої дитини та пам’ятати, що високий рівень академічних здібностей мають не більше 20% людей, у всіх інших свої таланти, а тому завдання батьків - допомогти знайти і розкрити саме індивідуальні риси, які в майбутньому допоможуть дитині бути щасливою.
  1. Приблизно за два тижні до початку навчання врегулюйте режим сну дитини та побільше прогулянок, адже свіже повітря – це запорука нормального розвитку дитини.
  2. Особливі зусилля прикладайте для того, щоб підтримати спокійну та стабільну атмосферу в домі, коли в житті дитини відбуваються зміни. Намагайтеся уникнути великих змін чи порушень в домашній атмосфері. Спокій домашнього життя допоможе дитині більш ефективно вирішувати проблеми в школі. Дитина повинна відчувати, що які б не були справи в школі, але вдома в неї є надійний тил.
  3. З'ясуйте, що взагалі цікавить вашу дитину, а потім встановіть зв'язок між її інтересами і предметами, що вивчаються в школі. Наприклад, любов дитини до фільмів можна перетворити на прагнення читати книги, подарувавши книгу, по якій поставлений фільм. Шукайте будь-які можливості, щоб дитина могла застосувати свої знання, отримані в школі, в домашній діяльності. Наприклад, доручіть їй розрахувати необхідну кількість продуктів для приготування їжі або необхідну кількість фарби, щоб пофарбувати певну поверхню.
  4. Не обмежуйте свій інтерес звичайним питанням типу: "Як пройшов твій день у школі?". Кожного тижня вибирайте час, вільний від домашніх справ, і уважно розмовляйте з дитиною про школу. Запам'ятовуйте окремі імена, події та деталі, про які дитина вам повідомляє, використовуйте їх надалі для того, щоб починати подібні розмови про школу. Не пов'язуйте оцінки за успішність дитини зі своєю системою покарань і заохочень.
  5. Допомагайте дитині виконувати домашні завдання, але не робіть їх самі. Продемонструйте інтерес до цих завдань. Якщо дитина звертається до вас з питаннями, пов'язаними з домашніми завданнями, допоможіть їй знайти відповіді самостійно, а не підказуйте їх. Допоможіть дитині відчути інтерес до того, що викладають у школі.
І, звичайно ж, основним індикатором благополуччя та здоров’я вашої дитини є посмішка. Важливо стежити за тим, наскільки сильно дитина стомлюється, чи не занадто великими є навантаження!

Після дотримання певних вказівок, багато батьків задаються запитанням: адаптувалась моя дитина до школи, чи ні?

Тобто якими є насправді критерії того, що малюк прийняв нові умови й тепер може спокійно навчатися? Не потрібно сподіватися на якісь спеціальні тести. Хоча, якщо в школі є психолог, то він обов'язково їх проводить десь наприкінці вересня — початку жовтня. Але вам, мудрим батькам, достатньо просто послухати свою дитину.

Отже, ваша дитина:
  • зранку іде до школи з гарним настроєм;
  • повертається зі школи теж у гарному настрої;
  • розповідає про те, що було в школі, здебільшого з позитивним настроєм;
  • подружилася хоча б з парою однокласників; 
  • їй подобаються не тільки перерви й прогулянка, але й уроки;
  • вона не відмовляється виконувати домашні завдання;
  • не відмовляється йти до школи?
Якщо ви відповіли «Так» на всі ці питання, отже, адаптація відбулася успішно, і ви можете полегшено зітхнути.

Перші дні й тижні в школі – найважливіший час. Від того, як вони минуть, багато в чому залежить подальше шкільне життя вашого малюка. Тому, поставтеся серйозно до початку навчання вашої дитини у школі: не шкодуйте сил і часу, щоб допомогти їй. Співпрацюйте із вчителями й психологом. А нагородою вам буде щаслива дитина, яка прагне й любить вчитися!

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)