пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Що таке альтернативна освіта?




Будь-які батьки бажають своїй дитині лише найкращого та ладні докласти значних зусиль, щоб подарувати дітям щасливе майбутнє. На жаль, у спробах знайти оптимальні варіанти, батьки часто губляться і не тільки не досягають позитивних результатів, але й можуть зашкодити дитині.


Наразі відсутнє точне визначення того, що таке альтернативна освіта, тому під цю категорію підпадають методики та типи навчання, які конфронтують із освітою звичайною, яка є у школах, гімназіях, ліцеях та навіть приватних школах, що працюють за загальноприйнятою програмою. Умовно їх можна розділити на такі види.

Хоумскулінг

Хоумскулінг, від англійського home school — це навчання вдома. Батьки та діти, які обирають цей тип, повністю беруть на себе відповідальність за дитячу освіту та розвиваються самостійно. Навчання вдома сприяє тому, що у дитині залишається значно більше часу на позашкільну активність, формуються більш міцні стосунки із сім’єю, розвиваються навички самоосвіти та можливість самостійно розпоряджатися власним часом. Такий підхід трохи схожий на репетиторство, але перед педагогом стоїть більше завдання: він повинен займатися з дитиною не з позиції викладача та учня, а з позиції друга, який ділиться своїми знаннями із іншим.

Альтернативні школи

Альтернативні школи працюють по всій Україні, їх дуже багато, всі вони мають різну специфіку, підходи та своє власне бачення освіти. Більшість альтернативних шкіл працюють як школи повного дня, тобто дитина зайнята у них з ранку і до вечора. Такий режим роботи є оптимальним для того, щоб надавати дитині не просто знання, але й залишати час для ігор, спорту, позакласних занять, хобі, які допомагають у повноцінному розвитку дитини. Більшість альтернативних шкіл відмовляються від загальнодержавної системи оцінювання і впроваджують свої методики.

Дистанційна освіта

Дистанційна освіта поєднує обидва підходи до навчання та дозволяє виконувати шкільну
програму, не виходячи з дому. Загалом, такий тип навчання менше відноситься до альтернативної освіти і більше до загальношкільної, з тією відмінністю, що дитина має більш гнучких графік. Учні дистанційної школи зазвичай мають власний кабінет на порталі школи, де є графіки занять, програма, відмітки, поради щодо курсу та інша корисна інформація, необхідна для засвоєння матеріалу. На відміну від хоумскулерів та учнів альтернативних навчальних закладів, діти, які навчаються дистанційно, без зайвих проблем та тіньових схем отримують атестат державного зразка. Варіант дистанційного навчання найкраще підходить батькам, яких в принципі задовольняє класична програма, але за рахунок гучного графіку і навчання вдома у дитини залишається більше вільного часу. Батькам при цьому не доводиться витрачати багато сил на власне продумування програми та підготовку, бо усі освітні матеріали вже є в наявності.

Центри розвитку дитини

Поняття позашкільних навчальних центрів також не нове, але зараз такі освітні заклади виходять на якісно новий рівень. Головна мета такої платформи — надавати такі предмети та навички, якими б цікавилися дитина і рівень яких не задовольняє під час традиційного або альтернативного навчання. Дитячі центри це своєрідна “золота середина” та місток поміж різними підходами та видами. Діти, які навчаються вдома або у сімейних школах також можуть отримати більш широкий спектр знань і вийти за межі звичної соціальної групи. Крім того, можна вдало комбінувати різні типи навчання, де, наприклад, базові предмети дитина зможе вивчати з батьками, а різні дисципліни, які потребують професійного підходу, на кшталт мов, сучасних технологій, робототехніки — у дитячому центрі разом із досвідченним фахівцем.

Освітні можливості, які представлені в Україні, насправді не такі обмежені, як помилково часто думають батьки. Є безліч варіантів, як саме організувати навчальний простір з урахуванням усіх потреб та бажань дитини. Головне — це зацікавленість дитини та батьків у змінах на краще.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)