середу, 11 квітня 2018 р.

8 простих правил як виховати маленького Ейнштейна

Правило 1: Заохочувати до гри

Діти пізнають світ по-різному. Для одних важливо чути і візуально сприймати інформацію, для інших основне - дослідити навколишні об'єкти, взаємодіючи з ними. Незалежно від того, як відбувається процес пізнання, важливо, щоб дитина якомога більше часу проводила в іграх. Саме ігри дозволять розвинути цікавість, яка є ключем до успішного засвоєння інформації про навколишній світ. Інтерес до всього, що відбувається навколо, допоможе в майбутньому отримувати задоволення від навчання.

Правило 2: Багато читати


Дитині потрібно якомога більше читати, навіть якщо вона ще зовсім маленька. Може здаватися, що малюк не сприймає або не розуміє те, що чує, але це не так. Насправді його мозок активно обробляє отриману інформацію. Більш того, словниковий запас, яким дитина володіє в віці двох років, відповідає кількості слів, почутих нею з перших днів життя.

Правило 3: Залучати дитину в розмову

Якщо вам здається, що з дитиною не варто розмовляти, оскільки вона все одно не зможе відповісти, то це не так. Саме спілкування і правильна передача інформації під час спілкування сприяють емоційному і мовному розвитку. Неодмінно слід залучати малюка до розмови, наприклад, використовувати питання замість тверджень. Це приверне його увагу, адже діти дуже тонко відчувають інтонацію.

Наприклад:
Правильно: «Як ти думаєш, собачка хоче їсти?».
Неправильно: «А зараз я погодую собачку».
Правильно: «Правда, бруд прикольно виглядає, коли розглядаєш його зблизька? Тільки не бери в рот - у нього жахливий смак, і у тебе може розболітися животик ».
Неправильно: «Я ж тобі вже сто разів казав (казала) не їсти бруд!».
Позитивна, дружня інтонація пробуджує цікавість, тоді як негативні емоції і накази пригнічують. Спокійно пояснюючи дитині наслідки її дій, батьки передають безцінні знання, які допоможуть робити правильний вибір в майбутньому.

Правило 4: Робити дитини співрозмовником

Спілкуватися з дітьми слід так, немов вони є повноцінними співрозмовниками. Говорити потрібно повільно, використовуючи короткі фрази, жести і міміку, щоб надати більшого значення словам. Це допоможе малюку розпізнавати і засвоювати мовні моделі, які йому доведеться використовувати в мовленні.

Правило 5: Виключити сторонній шум

Фоновий шум (наприклад, від працюючого телевізора) заважає дитині відрізняти звуки, які йому потрібно сприймати, від непотрібних. Не варто дивитися телевізор тоді, коли дитина знаходиться поруч і тим більше не потрібно ставити його в кімнаті малюка. Дослідження показали, що діти, в спальнях яких є телевізори, більше схильні до повноти і менш успішні в школі.

Правило 6: Займатися творчістю

Будь-яка творча діяльність розвиває уяву і тонку моторику дитини. Тому слід надати їй все необхідне для малювання, вирізання, аплікацій, та чого завгодно. Добре, щоб творчі заняття стали регулярними. Головне - постаратися не ставити занадто багато обмежень, тоді дитина зможе в повній мірі проявити себе.

Правило 7: Показувати і розповідати

Під час прогулянок дитині слід побільше розповідати про все навколо. Батькам варто залучати увагу діток до цікавих об'єктів, пояснювати звуки і запахи - робити кожну прогулянку свого роду уроком про навколишній світ. Також дуже корисно показувати дитині, як змінюється навколишнє середовище: листя жовтіє, квіти розцвітають, тісто перетворюється в хліб.

Правило 8: Не бути занадто наполегливими

Само собою, батькам хочеться, щоб дитина якомога швидше засвоїла максимум інформації і опанувала якомога більше навичок. Але якщо занадто прагнути зробити з малюка генія, то можна йому просто нашкодити. Не варто змушувати дитину робити те, чого вона не хоче, або займатися якимось одним видом діяльності. Краще дозволити їй самій обирати заняття дійсно до душі.

Якщо наша інформація була корисною, кладіть лайк та пишіть в коментарях свою запитання стосовно розвитку вашого малюка.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)