четвер, 29 березня 2018 р.

Як сформувати правильне ставлення до грошей




Щоб сформувати правильне ставлення дітей до грошей, потрібно в першу чергу зробити висновки для себе – а що ж таке «гроші у нашому житті?

Причому важливо знайти баланс, щоб гроші не були ні культом, ні злом. Адже, по суті, вони не несуть нічого поганого, а всі проблеми полягають в нас самих. Варто просто знати їм ціну і вчитися правильно поводитися з грошима.

Перші уроки з виховання правильного ставлення дитини до грошей можна починати вже з 5-7 років. Якраз в цьому віці малюк проявляє інтерес до цифр, використовує намальовані гроші в своїх іграх, і знаходить досить несподівані варіанти їх застосування.

Першим кроком може стати участь дитини в плануванні сімейного бюджету. Уміння правильно розрахувати витрати на наступний тиждень і продумати варіанти економії, стануть надійним фундаментом для початку самостійного життя.

Покажіть малюкові як розділити поточні платежі на групи: обов'язкові (квартплата, продукти харчування та одяг, спортивні секції та інше), бажані (походи в кафе, цирк, театр), накопичення (відкладаємо на машину, відпочинок) і необов'язкові (іграшки, солодощі) .

У віці 6-7 років запропонуйте дитині почати відкладати гроші. Мало того, що це буде ще одним кроком на шляху до вміння правильно використовувати гроші, але і допоможе дитині стати більш самостійною.

Єдиний нюанс - потрібно правильно поставити мету накопичення, інакше це заняття може швидко набриднути. Нехай дитина відкладає собі на дуже бажану іграшку, гру, нові ролики…

Дуже сподіваємось, що з кишеньковими грішми ви не чекатимете до повноліття :). Перші кишенькові гроші потрібно виділяти вже з 6-7 років. Так дитині хоча б буде на чому вчитися.

Поясніть дитині, що таке кишенькові гроші і дайте свободу вибору. Нехай сама вирішує: купити морозиво або цукерки. А може відкладати частину з них на новий конструктор.

Видавати їх потрібно раз на тиждень в певний день. Причому сума ніколи не повинна змінюватись. Зростати вона може тільки з віком, але не з збільшенням витрат.

Деякі батьки практикують грошові заохочення дитини за виконану роботу або гарну успішність у школі. Звичайно спокусливо, але не забувайте про зворотний бік медалі. Ваше завдання зацікавити дитину навчанням, а не можливою винагородою.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)