понеділок, 5 березня 2018 р.

Чому не досягаються цілі? Три головні причини




Знаєте, як буває, поставиш мету, напишеш план, почнеш діяти, і через деякий час розумієш, що цілі не досяг і взагалі далекий від неї, як і раніше.

Чому так відбувається? Все ж зробив за правилами. Все врахував. Але ні, не дійшов.
Чому так відбувається? Які причини можуть бути?


Лінь
Так-так, банальна лінь. Коли ти дозволяєш собі полінуватися всього один маленький раз, лише один. І він може спричинити за собою ще один і ще один. Тобі здається, що дрібниця, нічого не трапиться. Але замість цього не трапляється твоя мета.

Одна маленька лінь тягне за собою іншу. Наростає, мов снігова куля, невиконаних маленьких кроків до мети, вона обрушується на тебе і відкидає далеко назад. До самого старту. А когось і за межі. І ти звинувачуєш кого завгодно, але дуже рідко себе.

Розфокусовка
Що це означає? Це коли ти крім основної мети починаєш помічати щось ще. Коли крім основних дій у тебе в планах щось ще.

Звичайно, завжди можна поставити собі питання - а те, що я роблю зараз, наблизить мене до мети? Але признайся чесно, як часто ти ставиш його собі насправді? І коли немає фокусування, коли багато зайвих дій, може з'явитися нова мета. І ти підеш вже за нею, забувши про першу. Поки в якийсь момент не виявиш, що ця нова мета завела тебе зовсім не туди, куди ти хотів спочатку.

Ти раптом виявляєш себе посеред величезного поля, а то і пустелі, де обидві твої цілі немов міраж. Ти далекий від них, як ніколи. І ти розумієш, що тобі доведеться повернутися на початок. До постановки мети і складання плану. А час втрачений. Його не повернути.

Відсутність оточення, яке підтримує.
Отже, у тебе є ідея, яка тебе запалює. Є чіткий план. Ти ділишся з оточенням своєю ідеєю і зустрічаєш іронію в погляді, недовіру, або тобі просто говорять: "Та ти що? З глузду з'їхав? Це маячня! Не лізь туди! У тебе нічого не вийде!"

І тут спливають твої обмежуючі переконання, які твердять тобі: "І правда, що це я? З чого раптом вирішив, що вийде? Ніколи не виходило, а тут раптом раз і вийшло? Маячня!"

І все. Мета похована заживо.

Ми назвали тільки три основні причини, але кожну з них можна роздрібнити на дрібні. Там, де лінь, це ще і відмовки, і неправильно розставлені пріоритети. Розфокусовка - це теж пріоритети, іноді невміння відмовити, суєта в діях, імітація бурхливої діяльності, відсутність контролю за результатами. А в третьому пункті це і переконання, і страхи, і оточення, і демотивація.

Як з усім цим впоратися?
Дуже просто. Тут допоможе Баддінг. Не знаєте, що це? Дуже цікавий напрямок. Тактика, яка допомагає досягти мети.

Якщо коротко, Бадді - це людина, якій ти довіряєш, яка несе відповідальність за результат разом з тобою. Її обов'язок контролювати твій результат, якщо треба - м'яко або жорстко штовхати тебе до мети. Ставити тобі питання: "Наскільки те, що ти робиш зараз, просуває тебе до мети?" Перевіряти, наскільки виконаний твій план.

Це дуже схоже на коучинг. Але в коучингу відповідальність за результат несе тільки клієнт. А бадді допомагає тобі розділити відповідальність. Звичайно, за тебе твоєї мети ніхто не досягне. Але за допомогою бадді тобі буде легше це зробити. Адже у тебе з'являться зобов'язання перед людиною. У тебе з'явиться якийсь контролер, який буде звірятися постійно з маршрутом твоєї мети. І не дасть тобі зійти з дистанції.

А якщо бадді ще й коуч, то це взагалі круто. При такому супроводі результат тобі гарантовано!


MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)