пʼятницю, 23 червня 2017 р.

Хочете сформувати сильний характер у своєї дитини? Хваліть її правильно!


В останні кілька років активно ведуться дискусії про те, чи є в сучасних дітей здорова самооцінка і як правильно хвалити дітей, щоб допомогти їм вирости впевненими у собі особистостями. Психологи провели чимало досліджень на цю тему та виробили детальні рекомендації з цього приводу, які можна звести до трьох основних:

  • хвалити потрібно тільки по справі, але при цьому не можна ігнорувати досягнення дитини;
  • похвала повинна бути безумовною, тобто, неприпустимі ніякі порівняння з іншими дітьми або уточнення типу «але ...»;
  • хвалити (як і засуджувати), можна тільки дії і вчинки, не переходячи, що називається, на особистості.

Тож, давайте на прикладах розглянемо як і за що потрібно хвалити дитину, щоб допомогти їй стати людиною зі стабільною самооцінкою та високою самоцінністю.

1. Хваліть бажання дитини брати до уваги й рахуватись із почуттями інших людей
  • Ситуація: на дитячому майданчику друг вашої дитини впустив бутерброд на землю, і ваша дитина поділилась із ним половиною свого бутерброда.
  • Похвала, що сприяє надмірному самолюбству: «Чудово, що ти завжди такий щедрий з усіма».
  • Похвала, яка виховує характер: «Добре, що ти запропонував половину бутерброда товаришу. Це змусило його посміхнутись».

​Похвала за «безмежну щедрість» робить акцент на отриманні нагороди від вас.

Крім того, малоймовірно, що ваша дитина щедра завжди й з усіма. Указуючи на те, що цей учинок примусив друга посміхнутись, ви пояснюєте дитині, що щедрість проявляють для того, щоб робити добро іншій людині, а не щоб отримати похвалу від дорослого. Цей тип похвали закликає дитину діяти правильно навіть тоді, коли дорослий не спостерігає за нею.



2. Хваліть дитину за зусилля, а не за результат

  • Ситуація: дитина показує вам підсумковий табель, де стоять лише відмінні оцінки.
  • Похвала, яка роздмухує самолюбство: «Ти така розумна дитина. Ти завжди отримуєш найвищі оцінки».
  • Похвала, яка формує характер: «Мені подобається, що ти старанно попрацював у цьому році. Твої зусилля, вочевидь, приносять свої плоди».

​Висока оцінка результатів акцентує увагу на кінцевому продукті. А це може спонукати дитину робити лише те, в успіху чого вона свідомо впевнена. Оцінюючи її зусилля, ви показуєте, що важка робота більш цінна, ніж отримання хороших оцінок.


3. Хваліть здатність дитини вчитись на помилках

  • Ситуація: дитина перейшла в математичний клас, старається з усіх сил і сьогодні отримала хорошу оцінку за контрольну роботу.
  • Похвала, яка стимулює надмірне самолюбство: «Чудово, ти добре написав контрольну. Відмінна робота! Я знала, що ти зможеш підвищити свої оцінки».
  • Похвала, яка виховує характер: «Ти щосили намагався досягти успіху в математиці, не здавався, учився на своїх помилках. Це важливо, адже іноді в житті бувають складні моменти, і ми повинні вміти наполегливо працювати, щоб справлятись із ними».

​Відзначаючи дитину за те, що вона успішно виконала контрольну, ви лише побічно вказуєте на важливість успіху. А висока оцінка того, що дитина зуміла винести урок зі своїх минулих помилок, нагадує їй, що помилки – це можливість для навчання. Важливо також дати дитині декілька життєвих уроків про важку роботу й подолання життєвих труднощів, дотримуючись вірності власним принципам.


4. Хваліть дитину за шанобливу поведінку

  • Ситуація: дитина продемонструвала відмінну спортивну поведінку під час футбольного матчу.
  • Похвала, яка сприяє надмірному самолюбству: «Ти сьогодні чудово грав!».
  • Похвала, яка виховує характер: «Ти сьогодні показав хорошу спортивну поведінку. Ти тиснув руки хлопцям з іншої команди, не обурювався, коли свистів суддя, і допомагав підніматись суперникам, коли випадково зачіпав їх. Це найважливіша частина командної гри».

​Коли ви кажете щось на зразок «Ти чудово грав», дитина може навіть не знати, що ви маєте на увазі. Додайте конкретики до своєї похвали, щоб вона розуміла, за що ви її хвалите. Замість того, щоб просто хвалити дитину за її навички чи таланти, відзначте, як чудово вона вела себе у ставленні до інших людей, обговоріть, як це вплинуло на них. Здатність дитини поводитися шанобливо значно важливіше, ніж перемога або поразка в змаганні.

5. Хваліть дитину за наполегливу роботу

  • Ситуація: дитину вибрали у шкільну футбольну команду, а ви цього не очікували.
  • Приклад похвали: «Оце так несподіванка, ти нас здивував. Ми не очікували, що ти потрапиш у команду, коли в тебе такі сильні конкуренти».
  • Похвала, яка виховує характер: «Тренер, напевно, помітив, як наполегливо ти працював на тренуваннях, і вирішив, що ти заробив своє місце в команді».

​Не робіть образливих, колючих компліментів, що вказують дитині на її недоліки, не порівнюйте з іншими дітьми. Це може спонукати прагнення бути «краще за всіх». Чітко поясніть, що важка робота не завжди рівнозначна успіху, і хваліть дитину тоді, коли вона демонструє готовність опанувати себе після невдач.

Звісно, простіше хвалити дитину за її особливості та досягнення, ніж робити акцент на життєвих уроках, які формують характер. Але, якщо ви пошукаєте, то знайдете безліч можливостей для високої оцінки поведінки й зусиль вашої дитини і навчите її цих важливих уроків. Навчайтеся помічати деталі і навчайте цьому свою дитину, тоді успіх гарантований!


MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)