вівторок, 25 червня 2019 р.

Олег Катеринюк: Робота вчителя - це не просто провести годину занять, ви повинні цим жити (інтерв'ю)




Наприкінці травня відбувся Чемпіонат України з підприємництва MINIBOSS & BIGBOSS 2019 в Одесі. 500 учасників, 70 команд, 55 відомих підприємців у Раді журі. Повернулись у рідні Чернівці з КУБКАМИ, медалями і враженнями!

Вітаємо регіонального директора філіалу MINIBOSS у місті Чернівці, сертифікованого вчителя-тренера, наставника команд – Олега Катеринюка.


- Поділіться з нами враженнями про свою педагогічну практику, про перші кроки у MINIBOSS.

- У 2016 році, коли ми відкривали філіал MINIBOSS у Чернівцях, я взяв на себе повноваження директора філіалу. Але, коли ми розпочали нашу діяльність, я побачив, яким чином відбувається навчальний процес, помітив високу ефективність методик і навчальних посібників, та зрозумів, що мені хочеться чогось більшого, ніж лише представляти цей бренд та виконувати управлінські функції. Твердо вирішив, що хочу бути вчителем-тренером. На той момент, у мене вже був вагомий досвід викладацької діяльності в одному з ВНЗ у місті Чернівці. Тому, я почав поєднувати управлінсько-адміністративну роботу та діяльність вчителя-тренера. Мені дуже подобається процес навчання тому, що методика MINIBOSS є інтерактивно-ігровою. Вона захоплює, надихає і мотивує дітей. Відносини, які будуються з дітками максимально дружні. Зі зворотного зв’язку я бачу, що дітям подобаються заняття, які я проводжу. Вони отримують багато позитивних емоцій, а я отримую ще більше від них. Коли ти бачиш, що праця, якою ти займаєшся, приносить результат, коли діти кажуть, що вони з захватом займаються та з трепетом очікують занять у MINIBOSS, ти розумієш необхідність і корисність навчального процесу. Мені подобається не просто представляти бренд, а й доносити цю унікальну освітню послугу до кінцевого споживача, тобто дітей.

- А як Вам вдається поєднувати директорську й педагогічну діяльність?


- Я не можу сказати, що це легко, тому що це забирає дуже багато сил і часу. У мене практично не існує поняття вільного часу. Але MINIBOSS - це для мене не робота. MINIBOSS – це моє хобі. Я вже звик до такого насиченого графіку. Мені подобається таке поєднання. Це додає певної родзинки до моєї діяльності. Щодня доводиться перемикати себе з режиму «директор» в режим «вчитель-тренер». Але мені це вдається з легкістю та приносить задоволення.

- Чи доводиться Вам бути наставником, ставати для чужих дітей і батьком, і порадником?

- Для мене не існує чужих дітей, тому що всі діти, які навчаються у нашому філіалі, для мене рідні. Я себе позиціоную як старший досвідчений брат. Мені подобається зав'язувати дружню комунікацію з дітьми. Для мене абсолютно не існує психологічного бар'єру «вчитель — дитина». Моя задача: надихнути, мотивувати, координувати, порадити, надати більше цікавої інформації про різні напрямки життєдіяльності, щоб дитина відчула та зрозуміла, в якому напрямку вона хоче розвиватись та досягати успіху. Відверто скажу: є ситуації, коли вихованці проявляють ініціативу в плані обговорення своїх певних проблем чи життєвих ситуацій зі мною (вони чесно зізнаються, що не завжди готові поділитися подібними темами із батьками). Звичайно, такі теплі, довірчі відносини вибудовуються не після першого заняття, це тривалий процес. Я вважаю, що наш філіал – це наша велика сім’я.



- Перейдімо до теми Чемпіонату України. З яким відчуттям Ви їхали?

- Напевно, я хвилювався більше, ніж діти: десь, можливо, за результат, але я ні секунди не сумнівався в самих дітях. Ми серйозно попрацювали у навчальному році. У нас цікаві й креативні ідеї проектів. Це дійсно свідомі, молоді, класні особистості, які з перших занять ввімкнулись в роботу… Мені дуже приємно, що діти прекрасно себе проявили. Для мене практично не відчувалась різниця рівня підготовки у плані виступів між дітками, які довше займаються і які навчаються лише перший рік.

- Розкажіть детальніше, яким чином формувались команди?

- Це дуже цікавий процес із року в рік. Існує два основних підходи до формування команд. Перший – це коли об’єднуються діти в команду, у яких більший рівень довіри одне до одного і дружби. Але, практика показує, що не завжди такі проекти «вистрілюють». Тому що, є ті діти, які більше зацікавлені у проекті і діти, які не так сильно зацікавлені. Друга – ситуація, коли діти об’єднуються в команди на основі ідей. У цьому році ми зробили акцент саме на такому форматі. Спочатку, у великих групах, діти генерують якомога більше креативних ідей. Тільки після того, як ми відбираємо найцікавіші ідеї, вони вже голосують за те, хто над яким проектом хоче працювати.

- Що Ви відчували, коли оголошували назви команд-переможниць Ваших студентів?

- Серце вилітало із грудей в очікуванні результатів… Я бачив виступи команд з інших міст. Всі діти виступали на дуже високому рівні. Мабуть, у житті ніколи не можна бути впевненим на 100%, але було внутрішнє відчуття, що ми все зробили дуже круто. Тому, я не був здивований таким блискучим результатам. Я був щасливий. Помітив одразу реакцію дітей на їхню перемогу. Вони посміхались, підстрибували, вітали один одного, обіймались. В них був справжній вибух позитивних емоцій. Це заслужений результат їхньої серйозної праці.



- Нам відомо, що Ви – найкращий вчитель-тренер MINIBOSS 2019 року. Вітаємо Вас! Кому, в першу чергу, Вам хочеться сказати «дякую»?

- Дякую за привітання. Я вдячний системі MINIBOSS GLOBAL, тому, що за ці три роки я бачу свій вагомий особистісний розвиток. Я сформував і вже активно виконую свою життєву місію. Я вдячний за ті знання, за досвід, який мені було передано, за методику, яку маю можливість використовувати. Вдячний своєму партнеру по бізнесу – Богдану Луканю. За те, що він підтримує мене, вірить, довіряє. Наші життєві цінності збігаються і це дуже важливо. Дуже вдячний своїй коханій дружині Олені за підтримку та щиру віру в мене. Вдячний своїм батькам, які радіють моїм успіхам. Хочу відзначити батьків, які навчають своїх дітей у нашому філіалі. Приємно, що вони довіряють нам найцінніше, що в них є – своїх діточок. Вдячний самим дітям тому, що від них отримую позитивний зворотній зв'язок та сильний заряд енергії. Це перемога всього нашого філіалу, адже всі члени команди приєднуються до навчального процесу, до спілкування з дітьми та підвищення рівня надання послуг.

- Які поради можете надати іншим вчителям?

- Основна порада: ви повинні дійсно жити цим. Я не рекомендую вчительську діяльність тим людям, які ставляться до цього як тільки до методу заробляння грошей. Діти – найкращі у світі психологи. Вони дуже швидко «сканують» вчителя. Якщо вони відчують фальш, то не захочуть йти на контакт і навчатися у вас. Ви повинні любити дітей. Робота вчителя - це не просто на годину-дві прийти, провести заняття. Ви повинні розуміти, щоб провести якісно заняття, необхідно довго та ретельно готуватись. І ще одна вагома порада: постійно розвивайтесь та вдосконалюйтесь. Вивчайте щось нове. Тільки в такому випадку вчитель буде постійно цікавим для своїх учнів.

- Як проходить підготовка до Чемпіонату Світу?

- Чемпіонат Світу – це вже вищий рівень в системі MINIBOSS. При підготовці до Чемпіонату Світу ми допрацьовуємо проекти. З іншої сторони, на Чемпіонаті, який буде проходити цього року в Болгарії, всі виступи команд мають відбуватись виключно англійською мовою. Тому ми вдосконалюємо англійську наших студентів. Стоїть серйозна задача підготувати презентації, аплікації проектів та виступи команд англійською мовою. Ми впевнені у своїх силах. Готуємо дітей до того, що від них потрібно буде ще більше зусиль і енергетики. Рівень конкуренції та відповідальності буде ще вищим, адже командам потрібно буде представляти вже не тільки філіал та своє місто, а цілу Україну! З позитивом рухаємось вперед!



- Щиро дякуємо за Ваші відповіді. Бажаємо успіху Вам і Вашим командам на Чемпіонаті Світу з підприємництва. Всі Чернівці тримають кулачки!


Інтерв'ю записала, Марія Мельничук.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)