четвер, 6 червня 2019 р.

У неділю, 26 травня, відбувся Чемпіонат України з підприємництва MINIBOSS & BIGBOSS 2019 у Одесі.

На подї було понад 500 учасників, 70 команд, 12 філій з різних міст, 55 відомих підприємців у Раді журі.

Вітаємо Ваш філіал MINIBOSS у місті Чернівці, Богдане Івановичу, з перемогою Ваших команд!

- Розкажіть про роботу директора з власного досвіду: чи важко бути керівником бізнес-школи MiniBoss Business School?

- Дякую за питання. Розпочинаючи свою власну справу, практично з перших днів я був керівником сам у себе (мені довелося працювати найманим працівником практично два тижні), і лише згодом у нас з’явились наймані працівники. Тобто, залучені у команду на ключові позиції гравці, так звані, гравці чи партнери (на моїй мові).

Відчуваючи брак досвіду управління компанією, в якій працювало 16 людей, у 2011 році пройшов дводенний курс «Управління персоналом та мотивація»!

На той момент, по приїзду з Києва у офіс Valabi, мені було достатньо отриманих трьох інсайтів, які кардинально змінили робочу атмосферу та ключові показники бізнесу до кращого! Можу відмітити один з них - це грамотне делегування повноважень.

На мою думку, власник компанії сьогодні має залишатися активним діючим менеджером, постійно розвивати свої навики, бути кращим, але і не боятися запрошувати у команду кращих, підбирати у команду сильних, максимально вмотивованих гравців на ті чи інші позиції, які готові брати відповідальність за результат! При цьому - чітко і на високому рівні сприймати і жити місією компанії!

Матеріальні цінності сьогодні не є основою успіху у командій роботі. Досягати високих цілей можливо тільки у випадку, коли, в ідеалі, всі учасники команди синергійно працюють на результат, розуміючи при цьому, що їхні зусилля глобально можуть впливати на екозапити суспільства!

Я вже не говорю про те, наскільки важливо власнику бізнесу виділяти достатньо часу на розробку та постійне удосконалення стратегії розвитку, організаційну структуру компанії, бути головним драйвером та мотиватором (і, при цьому, в нашій країні ще й думати про захист своєї «бізнес-дитини»)!

Для керівника компанії найважливіше зібрати команду гравців, донести стратегію компанії, а також вміння мотивувати. Потрібно мати певний практичний досвід, менеджерські здібності управління компанією та командою. Стосовно Вашого питання, то головне, що мені подобається - це об'єднувати людей заради загальної цілі. Я намагаюсь робити все можливе, щоб місія проекту MiniBoss Bisiness School була максимально зрозуміла кожному, хто представляє наш філіал!

- Вам вдалося створити сильний колектив гравців команди. Яким чином?

- У системі бізнесу я вже понад 20 років, а бренд MiniBoss Business School представляю третій рік. Звичайно, що вже є досвід відбору персоналу у команду. Часто в допомозі стає психологія успіху та вміння «читати» людину!

До речі, у зв’язку із розширенням філіалу на даний момент відкриті додаткові вакансії вчителів-тренерів на конкурсній основі!

У мене є свій власний підхід, а також різнопланові формати тестування системи MINIBOSS Global, які з високою ймовірністю дають відповідь на питання - варто чи не варто пов’язувати співпрацю з потенційним кандидатом!

Однак, є випадки, коли ми десь авансом «аплодуємо» тому чи іншому гравцю, пробуємо «наростити крила успіху», а в процесі співпраці наші очікування неоправдовуються! Чому? Тому, що ні я, ні Олег Ярославович, не будемо за нього працювати і втілювати практично щоденні рекомендації-новації в роботі на тій чи іншій ділянці фронту! Якщо ти не віриш в себе - хто тобі повірить!

Помилки - це нормальна робоча ситуація. Саме на помилках і практиці формується великий бізнес. Мені є над чим працювати, саме тому я і персонал розуміємо, що навчання у кращих - це нескінечний процес, при умові, що отримані знання відразу застосовуються на практиці, ведеться тестування та аналіз, вносяться правки!.

- У неділю відбувся Чемпіонат України з підприємництва. Які у Вас залишились емоції?

- Емоції надзвичайно позитивні. Команди дітей нашого філіалу вже втретє представляють бізнес- та соціальні проекти на Чемпіонаті України з підприємництва (вікова категорія - від 6 до 15 років) в Одесі.

2019 рік для нас став історичним! Команди здобули три призових місця. Два СРІБНИХ кубки та БРОНЗА!. Це дуже приємно. Діти задоволені. Повертаючись додому, я бачив по кожній дитині додаткову мотивацію, щасливі очі та бажання вдосконалювати себе та свої проекти.

Дуже часто не лише дітям, а й дорослим не вистачає впевненості та віри у себе. Саме Чемпіонат України надає цю практику, якої так бракує в освіті. А попереду ще й міжнародні бізнес-табори на березі моря, які підсилять отримані знання протягом навчального року!

Крім цього, хочу відзначити, що у номінації кращий вчитель-тренер року MINIBOSS BUSINESS SCHOOL UKRAINE 2019 за високі здобутки в роботі зі студентами та виконання стандартів бізнес-освіти, обрано нашого Олега Ярославовича Катеринюка!

Для мене, як власника/генерального директора філіалу, це велике щастя працювати з таким професіоналом! А ще приємніше, коли на твоїх очах ростуть лідери національного масштабу!

- Наскільки сильним було хвилюванням учнів? Чи діти були абсолютно впевнені у своїх силах?

-Під час поїзди до Одеси я не спостерігав схвильованості чи невпевненості у дітей. Була дуже радісна і позитивна атмосфера. Діти розповідали цікаві історії, грали у розвиваючі ігри, говорили про життя, про майбутнє і ніхто не нервував. Будь-який результат для нашої команди був би сприйнятий позитивно. Оскільки участь на національному рівні – це вже досягнення. Хоча моя власна позиція - участь важлива, але головне - перемога! Все інше - це практичний досвід і подолання ще однієї сходинки на шляху до цілі (успіху)!

Лише після закінчення Чемпіонату України, вже тримаючи кубки в руках, діти виплеснули емоції. Були ті, хто признавався про своє хвилювання. Радує те, що при виході на сцену їм вдалось побороти страх!

Хотів би, відмітити і наймолодшого учасника чемпіонату — Василька Луканя (6 років, у бізнес проекті "Cookies World" - менеджер з реклами). Так склалося, що із шести учасників команди, які на Форумі Стартапів на надзвичайному високому рівні презентували бізнес-ідею - розробка корпоративного печива для бізнесу, з поважних причин в Одесу поїхав саме Василь. Тренерський склад знайшов підхід до дитини. Василь прийняв відповідальність за результат команди в цілому, представивши бізнес-проект у ролі капітана. У цих юних очах я не побачив жодного страху. Лише після презентації і відповідей на питання журі з’явились сльози на очах. ("Тату, я погано розумів запитання на російській мові") Думаю, це були вже ті емоції, які спрацювали йому на користь. Вже на найближчому чемпіонаті ці діти зможуть сміливо виходити на сцену і презентувати свої нові проекти.

Тому надзвичайно важливо враховувати рекомендації системи MiniBoss Business School і розпочинати навчання у віці 6 - 8 років, коли формується характер дитини, а також пам’ятати, що у 12-ти річному віці може бути пізно!

- Чи сподобалось Вам очолювати раду журі? Наскільки впевнено себе почували у цій ролі?

- В цьому році мені було довірено очолювати склад поважного журі, в який входили досвідчені підприємці Украіни в номінації «MINIBOSS. Соціальний проект»!

Впевненість вже давно з`явилась! Однак була легка схвильованість при аналізі презентацій і виставленні оцінок. Дуже важливо було виставити чесні бали кожній команді і в процесі коментарів надати максимальну підтримку кожній дитині! Кому, як не мені, розуміти наскільки важливо у такому віці підтримати кожного і надихнути дитину і в подальшому генерувати інновації та боротися за кращі місця під сонцем! Важливо повірити у себе і одразу почати діяти! У тебе є всі достатні ресурси! А "відмазки" завжди знайдуться. І результати не забаряться!

До речі, дві з трьох команд, яким я надавав пріоритет, отримали призові позиції! Вважаю, що з задачею справився на відмінно і моя совість чиста!

- Ви привезли у Чернівці три кубки. Можна декілька слів про команди.

- Я хочу відмітити кожну команду. Всі діти молодці. Я пишаюсь кожним учасником чемпіонату. Максимально мене зачепив соціальний проект команди "Children of the future" під назвою "The unity of generations".

Ідеєю якого є допомога тим, хто цього сьогодні потребує, підтримка людей пенсійного віку та залучення інших людей до активної допомоги людям похилого віку. І коли це роблять діти із забезпечених сімей - респект ім і шана!

Перспективна команда, яка вперше на Чемпіонаті України - "Play&Learn" та їній проект "Future Coin". Ідея проекту полягає в створенні настільної економіко-фентезійної гри, футурологічного жанру, мета якої підвищення фінансової грамотності. Команда планує створити мобільний додаток.

Проект "м’яких" пазлів "SOFT PUZZLES" від команди "V-group", яка фактично реалізувала на повну продукт і який вже можна виставляти на полиці магазину. Проект, який отримав замовлення на Чемпіонаті в кількості 10 наборів по 1100 грн. Ми наочно бачимо, що діти по завершенню курсу змогли довести свою ідею до логічного завершення, створити продукт, отримати призові місця і генерують прибуток.

Ті, хто хоче - можуть! Головне - правильно прописати пріоритети!

-Чи плануєте ви їхати на Чемпіонат світу з підприємництва у Болгарію? Які очікування?

-Так, звичайно. Планує поїхати кілька команд. Очікування - позитивні. Я вірю в те, що ті результати, які ми отримали на Чемпіонаті України будуть підтверджені на вищому рівні. У нас залишається місяць на вдосконалення проектів. Перевага буде надаватись тим командам, які будуть вести презентацію іноземною мовою. Більшість учасників Команди, які представляють проекти, володіють англійською мовою на високому рівні і це є великим плюсом.

З урахуванням цього і часу, який у нас ще є на підготовку, я думаю, ми маємо шанси навіть на сходинку покращити наші результати.

Для того, щоб привезти перемогу потрібно працювати. Результат не змусить нас чекати. Про наші досягнення ми поспілкуємось вже після Чемпіонату світу.

- Бажаємо Вам і Вашим командам успіху і терпіння. Ми у Вас віримо. Чекаємо на кубки з Чемпіонату Світу у Чернівцях. Дякуємо за відкритість!

Інтерв`ю записала, Марія Мельничук.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)