середу, 21 березня 2018 р.

6 Правильних способів мотивувати дитину до навчання.




Існує внутрішня мотивація і зовнішня. Обидві важливі, але в різному ступені. Головне завдання батьків - допомогти дитині формувати внутрішню мотивацію до будь-якої потрібної їй діяльності.

У дитини бажання вчитися - базова потреба. Але ж ходити до школи і вчитися - різні поняття. Тому ми часто чуємо, що дитина не хоче вчитися.

На жаль, сучасна школа в системній кризі: вона не встигає за розвитком дітей і вимогою часу. Проте в нас іншої нема. Тому давайте шукати способи мотивації дитини до навчання.

1. Підтримуйте допитливість
Книги, відеоуроки, віртуальні курси, екскурсії, подорожі, інтелектуальні ігри та квести - все це може доповнювати шкільне навчання, давати можливість отримувати задоволення від здобуття знань і особистих відкриттів.

2. Навчайте критичного мислення
Це один із способів підтримувати допитливість, прищеплювати любов до особистих відкриттів, роздумів і висновків. Особливе задоволення будь-якої мислячої людини - стан "еврика!", коли вона сама приходить до інсайту, а не просто зазубрює те, що їй викладають.

3. Підтримуйте креативних вчителів
Запрошуйте до школи тренерів, людей з альтернативними способами навчання, психологів, які допоможуть учителям розширити свій арсенал методик і способів взаємодії з дитиною.

4. Використовуйте гаджети
Ігри, віртуальні курси, нові способи викладання можуть мотивувати учня сприймати інформацію як «свою». Внутрішня установка багатьох дітей до звичайних шкільних методів викладання: нудно і чуже. Нам доведеться використовувати сучасні технології.

5. Визнайте маленькі перемоги
Розумні й освічені люди не завжди отримували хороші оцінки. Оцінки - зовнішня мотивація, яка, на жаль, стала більшою мірою каральною. Почніть з того, що активніше та яскравіше реагуйте на хороші оцінки. Ну і помічайте, наприклад, оригінально написане есе, а не помарки і помилки в тексті.

6. Слухайте, читайте, помічайте

Всі проекти дитини, її роботи і відкриття: навіть найменші, незначні, недосконалі заслуговують вашої уваги. Якщо ви відчуваєте радість і захоплення - покажіть це, якщо помітили намагання - відзначте його.

Автор: Оксана Шевченко

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)