середу, 31 січня 2018 р.

Мам, а що таке тайм-менеджмент?





















Поквапся. Ми запізнюємося. Що ти там баришся?

Певно, це знайомо всім батькам, коли ви запізнюєтесь, а дитині ще потрібно 5 хв на свої справи.

Ви скажете, що тайм-менеджмент лише для дорослих. А ми скажемо, що навіть найменшим до снаги освоїти керування власним часом.


Ловіть 10 кроків до вершини «Все можу, все встигаю», які допоможуть вашій дитині не лише навчитися планувати день, але і цінувати час, який так швидко плине.

1. Перетворіть тайм-менеджмент на гру

Час підйому, сон, безкінечні зустрічі та наради – майже всі дорослі прописують це у своїх календарях. Але це так інколи пригнічує, що хочеться викинути будильник через вікно.
Для дітей планування часу має бути веселим та цікавим. Використовуйте фломастери для днів календаря. Клейте наліпки на важливі дати. Нехай це стане грою, де потрібно виконати прості завдання: почистити зуби, одягнутися, зібрати рюкзак в школу. Так дітям стане легше зрозуміти важливість часу та його швидкоплинність.

2. Почніть, коли вони ще не вступили в перехідний вік

Звичайно, ви можете привчати до тайм-менеджменту й підлітків. Але чим раніше ви почнете, тим легше це буде для дитини.

Дошкільнята можуть вчитися за допомогою невеличних завдань, виконаних за короткий проміжок часу, таких як одягання або прибирання своїх іграшок. А діти молодшого шкільного віку можуть вчитися, встановлюючи часові рамки на виконання домашнього завдання та дрібних справ по будинку.

3. Покажіть, як відчувається час

Навіть якщо дитина знає, як визначити годину, це не означає, що вона може виміряти її. Допоможіть їй, встановивши таймер протягом певного періоду часу, коли вона повинна виконати завдання. Тримайте годинник поруч і дайте їй словесний зворотний відлік, зупиняючись на певних позначках часу, щоб вона могла почати отримувати внутрішнє відчуття для цих часових сегментів.

Пам’ятайте, що ваша ціль не навчити дитину жити по годиннику, а лише зрозуміти, як відчувається година, 15 хвилин, чи, навіть, 5 хвилин. І коли ви наступного разу скажете: «Ми виходимо через 5 хвилин», вона подумає, чи є в неї час, щоб гратись іграшками, дивитися телевізор чи прибирати свою кімнату.

4. Створіть родинний календар разом

Родинний календар – це як карта-помічник для кожного члена сім’ї. Один погляд – і ви знаєте, що Максим має заняття з шахів в понеділок, а Тарас йде в художню школу в четвер, а у вівторок і суботу вони разом йдуть на футбол.

До процесу створення календаря має бути залучена вся сім’я. Чим більший розмір паперу ви використаєте, тим краще. Адже ви зможете малювати на ньому, розмальовувати, клеїти наліпки і все, що забажаєте. Перетворіть це все у розвагу, щоб кожен зміг запам’ятати хто, де, коли і чим буде зайнятий.

Підберіть кожному власний колір для календаря. Так діти зможуть побачити, чим займаються члени їх сім’ї і зрозуміють, коли і як вони можуть провести з ними час.

5. Створіть такий календар для кожного окремо

Крім загального, дитина може мати свій особистий календар. Таким чином, вона зможе більш детально прописати кожен свій день і тиждень. Його можна повісити біля ліжка чи шафи, щоб він був помітний.

6. Дотримуйтесь графіка

Інколи, коли бачиш захопленість дитини грою, хочеться дати їй трохи більше часу на розваги. А інколи, буває так, що ви хочете, щоб вона трохи довше повчилася, навіть якщо ваш календар закликає лягати спати. Так як ваше маля лише починає рухатись стежиною тайм-менеджменту, краще дотримуйтесь графіку. Коли закінчився час, переходьте до наступного завдання, навіть незважаючи на зацікавленість дитини у попередньому завданні.

Якщо ви відійдете бодай на кілька хвилин від плану, дитина може геть вибитись з колії. Тому краще дотримуватись правил, особливо перші кілька тижнів освоєння азів керування власним часом.

7. Залиште місце в календарі для розваг

Планувати час і дотримуватись графіку – це дуже важливо. Але вагоме місце в ньому потрібно відвести і вільному часу.

Такий момент є золотою ланкою в управлінні часом. Це дасть змогу дітям зрозуміти, що тайм-менеджмент – це не лише час для структурованої діяльності та навчання, але і час для розваг, коли ти можеш зайнятись будь-чим, що приносить задоволення.

8. Використовуйте інтерактивні інструменти керування часом

Додайте до календаря барвисті інструменти керування часом у зручному для дітей форматі.
Головне використовувати візуальні ефекти та прийоми, які близькі вашим дітям. Наприклад, використовуйте магніти для всього, починаючи з спорту і закінчуючи вільним часом.

9. Пам’ятаймо про винагороду

Так, ви можете нагородити дітей за правильне управління часом, і це може стати чудовою мотивацією. Процес нагородження може проходити перед усією сім’єю раз в тиждень чи навіть кожного дня. 

Будьте креативними, вибираючи бонуси. Це може навіть бути екстра час для відеоігор чи похід у кіно із сім’єю.

10. Допоможіть їм встановити щоденні пріоритети

Пам’ятайте правило 3-х: спочатку, потім, на кінець. Це видається просто. Та маленьким дітям важко зрозуміти, що таке пріоритет, але дана формула їм в цьому допоможе. Залежно від віку, масштаби пріоритетів у дітей різні. Чотирикласник не думає, що кожне виконане домашнє завдання робить його вступ до університету легшим. А малюк у дитсадку, малюючи свої каракулі, не думає виставляти їх на виставці в галереї. Їхні пріоритети обмежуються одним тижнем чи днем. 

Допоможіть їм спланувати день відповідно до принципу «спочатку, потім, на кінець».
Діти повинні усвідомлювати, що вони робитимуть спочатку, наприклад, почистять зуби. Потім вони можуть перейти до того, що робити далі, наприклад, виконати домашнє завдання перед сном чи скласти рюкзак до школи.


Краще почніть з малих щоденних пріоритетів, перш ніж перейти до щотижневих та щомісячних. І вже зовсім скоро ви побачите, що ваші діти стали справжніми професіоналами тайм-менеджменту.

І нехай це здається непомітним у нашому житті, але навички розставлення пріоритетів та планування часу, це те, що буде корисним впродовж всього життя дитини і те, що допоможе виконати велику кількість завдань, зберігши при цьому час і для себе, і для своєї сім’ї.

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL у м. Чернівці

LEONARDO ART SCHOOL (CHERNIVTSI)